avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am cumparat o casa pe un teren care era grevat de o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am cumparat o casa pe un teren care era grevat de o conditie rezolutorie.

Buna ziua,

Am cumparat un imobil si un teren de la o societate comerciala. Respectiva societate comerciala a devenit proprietarul terenului prin cumparare de la primarie si al imobilului prin constructie. Citind cu atentie contractul dintre srl si primarie, am dat de o conditie rezolutorie: "Noi, partile contractante, (primaria si SRL-ul) suntem de acord ca prezenta vanzare/cumparare sa se realizeze sub conditie rezolutorie, daca pierd, sub orice forma dreptul de proprietate asupra imobilului teren cumparat in baza prezentului contract."
In extrasele CF respectiva societate era proprietar al imobilului si terenului, si erau libere de sarcini.

Inteleg ca am cumparat o casa pe un teren care acum e al primariei pentru ca SRL-ul nu avea drepul sa-l vanda. Notarul nu mi-a prezentat contractul dintre primarie si srl, doar extrasele CF si recunosc ca n-am stiut ca extrasul CF nu e suficient.
Ce pot sa fac? Sa incerc sa cumpar terenul de la primarie? Am drept de preemtiune? Sau sa nu fac nimic?


Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:44, 12 Octombrie 2008
Sfatul meu ar fi sa consultati mai multi avocati si sa analizati toate argumentele juridice prezentate de fiecare.
Va recomand sa procedati asa deoarece trebuie vazut si analizat si actul juridic de care ati facut vorbire.

avocat Claudiu Lascoschi
mailexpert a scris:

Buna ziua,

Am cumparat un imobil si un teren de la o societate comerciala. Respectiva societate comerciala a devenit proprietarul terenului prin cumparare de la primarie si al imobilului prin constructie. Citind cu atentie contractul dintre srl si primarie, am dat de o conditie rezolutorie: "Noi, partile contractante, (primaria si SRL-ul) suntem de acord ca prezenta vanzare/cumparare sa se realizeze sub conditie rezolutorie, daca pierd, sub orice forma dreptul de proprietate asupra imobilului teren cumparat in baza prezentului contract."






Clauza rezolutorie mai sus redată pare mai degrabă una de inalienabilitate perpetuă a terenului. Imobilul este indisponibilizat în patrimoniul societăţii comerciale, deci, practic, scos din circuitul civil prin voinţa părţilor. O astfel de prevedere contractuală este nulă, ea încălcînd principiul liberei circulaţii a terenurilor înscris în art.1 din TitlulX al L.247/2005, precum şi pe acela prevăzut de art.480 C.Civil care consacră dreptul proprietarului de a dispune liber şi absolut de bunul său.
Clauzele de inalienabilitate convenţională nu pot fi perpetue şi nici nu pot fi concepute în lipsa unui interes al celui în favoarea căruia sunt constituite (cum ar fi interdicţiile de înstrăinare atunci cînd bunul este afectat garantării unei creanţe).

Clauza, aşa cum este redată, nu poate fi primită nici ca un pact de preferinţă în favoarea primăriei.

Cred că a fost concepută de un jurist mult prea zelos şi excesiv de preocupat în a-şi dovedi ataşamentul faţă de instituţia la care lucrează.

Liviu S.Bordaş


Sa inteleg ca in eventualitatea in care primaria ar revendica vreodata terenul, sau altcineva ar cumpara terenul de la primarie fara ca eu sa stiu, as putea ataca respectiva clauza ca fiind nejustificata?

Citez din contract, in continuare.

"Noi, partile contractante, (primaria si SRL-ul) suntem de acord ca prezenta vanzare/cumparare sa se realizeze sub conditie rezolutorie, respectiv SC... SRL in calitate de cumparatoare daca pierd, sub orice forma dreptul de proprietate asupra imobilului teren cumparat in baza prezentului contract, sau daca, pana la finalizarea constructiei situata pe imobilul teren ce face obiectul prezentei vanzari, intervine orice alta situatie juridica prin care pierd calitatea mea de beneficiar al constructiei.
In termen de 15 zile de la data la care vanzatorului, i-a fost comunicata incetarea calitatii de beneficiar al constructiei, a proprietarului parcelei aferente acesteia, primaria va considera prezentul contract rezolutionat pe de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau o alta formalitate prealabila si fara a fi necesara punerea in intarziere sau o alta formalitate prealabila si fara a fi necesara pronuntarea unei solutii de o instanta judecatoreasca. "


Din cele de mai sus inteleg ca:
- ori cineva s-a jucat cu copy/paste si a pus aiurea niste fraze in contract.
- ori exista vreun contract intre SRL si primarie, in care SRL-ul se obliga sa construiasca imobilul pt. a-l da in folosinta primariei pe un nr. de ani. Primaria ar fi vrut sa se asigure ca daca SRL-ul vinde terenul, contractul devine nul.

Din cauza acestei clauze nu mai pot dormi noaptea... Ce variante as avea? Multumesc anticipat.
O variantă înţeleaptă ar fi aceea de a nu vă mai gîndi la această clauză din contract. Oricum, în momentul de faţă nu aveţi ce face.

O înţelegere între primărie şi SC, cuprinsă într-un alt act, nu vă este opozabilă. Iar din conţinutul clauzei cuprinse în contract, mi-e greu să cred că instanţa ar putea constata faptul că primul contract, cel dintre primărie şi SC, este rezoluţionat de plin drept prin îndeplinirea condiţiei rezolutorii.


Pare că acela care a redactat contractul se afla într-un moment de afazie. Numai el ar putea şti ce a vrut să spună, presupunînd că şi-a revenit între timp.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate construi casa pe un teren aflat in propr altcuiva ? sorel_789 sorel_789 Buna ziua, Doresc sa cumpar un teren, care nu poate fi vandut decat cu constructie intabulata pe el. ( asa e restrictie in contractul de vanzare-cumparare). ... (vezi toată discuția)
Clarificare drepturi respectiv titlu de proprietate gabriel.b gabriel.b Buna ziua si bun gasit! trebuie sa apreciez efortul d-stra de a intretine un astefel de portal. Din partea mea, toata consideratiunea. Am si eu o ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere fara uzufruct CRETU DANIELA CRETU DANIELA Am un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana si in contract nu este stipulat dreptul batranei de a sta in imobil(fara ... (vezi toată discuția)