avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile concediu de odihna

Buna tuturor,

Am intanit o mica problema zilelea astea la serviciu legat de zilele de concediu ce mi se cuvin. Ca sa fiu direct va spun ca m-am angajat pe 10 ianuarie 2011, adica cu o saptamana dupa inceperea anului, si din aceasta cauza mi s-a luat o zi din concediul de odihna. Treaba e ca la 21 de zile cuvenite pe an, vine cam 1.75 zile pe luna. Eu sunt suparat deoarece pentru o saptamana nelucrata mi s-a luat o zi din concediu.

Va rog daca puteti sa imi confirmati/infirmati ca zilele cuvenite sunt in numar de 20.

Va multumesc


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 16 Decembrie 2011
Potrivit Codului muncii art. 145:
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Va multumesc pentru ajutor. Intrebarea mea este daca zilele de munca se pot fractiona, adica sa mi se ofere 1/2 dintr-o zi de concediu. Intrucat nu mi se pare corect ca pentru o saptamana de munca sa mi se ia o zi. Tin sa precizez ca la o luna de munca este cuvenit 1.75 zile de concediu(luand in calcul 21 de zile de concediu pe an).
Va multumesc anticipat
CO se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. In speta, perioada lucrata de dvs este 10.01.2011 - 31.12.2011.
Daca in c.i.m. aveti trecute 21 de zile lucratoare de CO , atunci calculul este simplu :

21 : 12 = 1,75 zile CO/luna , dvs ati lucrat 11 luni si 21 de zile , ceea ce inseamna 20 de zle lucratoare de CO .. 21 x 355/365

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna dupa revenirea din concediuol de maternitate catalina_rusca catalina_rusca buna ziua, as vrea sa stiu daca dupa revenirea din concediul de maternitate de 2 ani am dreptul in anul respectiv l;a concediu de odihna avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Zile concediu de ohihna valcris valcris Buna dimineata. Am angajat la firma unde lucrez o persoana cu contract de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 25.08.2011. Cate zile de ... (vezi toată discuția)
Durata concediului de odihna monica_pop62 monica_pop62 Am o mica disputa referitoare la numarul de zile de CO la care are dreptul un salariat care s-a angajat in 20 martie 2011: - cfm CIM are dreptul la 21 de ... (vezi toată discuția)