avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... durata concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

durata concediului de odihna

Am o mica disputa referitoare la numarul de zile de CO la care are dreptul un salariat care s-a angajat in 20 martie 2011:
- cfm CIM are dreptul la 21 de zile de CO/an
-calcul 21: 12 luni = 1,75 zile/luna x 10 luni lucrate= 17,5 => 18 zile
Un angajator vine cu ideea ca nu asa se calculeaza deoarece in martie nu a lucrat toata luna.
Se face proportionalitate si cu zilele lucrate dintr-o luna?
Eu nu am gasit nicaieri despre acest lucru in mod explicit si sunt acuzata ca am calculat gresit.
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 15:17, 6 Decembrie 2011
Da, se calculeaza si in functie de data angajarii, 20 martie.Asta inseamna ca pe martie are dreptul la 0.68 zile, pentru ca nu a lucrat toata luna.Deci pe tot anul are dreptul la 9*1.75+0.68=16.43 zile(16 zile).
Exista si o referire legislativa?
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
monica_pop62, utilizator
monica_pop62 a scris:

Se poate si o referire legislativa?


Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Creati in Excel un tabel cu lunile anului, nr. de zile lucratoare din fiecare luna, nr. zile nelucrate (C.F.P. + absente nemotivate + perioada nelucrata in care nu a avut CIM). Din calculul realizat lunar in aceste conditii (scadeti din nr. de zile lucratoare ale lunii nr. de zile nelucrate) veti obtine prin totalizare pe anul calendaristic respectiv procentual, perioada lucrata. Nr. de zile de CO la care are dreptul salariatul il impartiti la 12 luni calendaristice iar rezultatul il inmultiti cu procentul totalizat pe an ca perioada lucrata si va rezulta exact nr. de zile de CO la care are dreptul salariatul respectiv (evident cu rotunjirile de rigoare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu de odihna razvantamasanu razvantamasanu Buna tuturor, Am intanit o mica problema zilelea astea la serviciu legat de zilele de concediu ce mi se cuvin. Ca sa fiu direct va spun ca m-am angajat pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza numarul de zile de concediu de odihna pentru angajatii (noi) anului curent? Catalin9871 Catalin9871 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt proaspat angajat, din ianuarie 2020. In CIM este mentionat faptul ca am dreptul la 21 de zile de ... (vezi toată discuția)
Calcul co timp de munca 32 ore luna inegal Maran Corina Maran Corina Buna ziua, Il vad pe domnul freeelis si nu vreau sa-l pierd imediat scriu stiu ca proportional (vezi toată discuția)