avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare procura facuta la consulat si actului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare procura facuta la consulat si actului de vanzare cumparare apartament

Acest mesaj rectifica un mesaj precedent.
Locuiesc in strainatate din 1977. Sotia mea (cu care acum sunt in divort) este cetatean francez.
In 20 oct. 1994 am facut o procura, impreuna cu sotia mea (frantuzoaica) la consulatul romanesc din Belgia pentru vanzarea unui apartament achizitionat impreuna in Buc..
Cu aeasta procura, mandatarul nostru a efectuat vanzarea in Romania.
Dar in urma cu doi ani, sotia mea a atacat vanzarea, iar tribunalul a anulat procura si implicit vanzarea pentru urmatoarele motive:
1) consulatul nu putea autentifica o procura unui cetatean strain (chiar daca produce efecte in Romania). Nici o legislatie nu a fost specificata in actul de judecata pentru a motiva aceasta decizie. Avocatul meu imi spune ca exista un inalt decret regal din 1937 inca in vigoare care defineste atributiunile consului, prin care consulul poate autentifica procuri pentru straini daca se produc efecte in Romania. De altfel aceasta regula este scrisa actual si pe situl consulatelor din strainatate (exemplu cel din Franta)
2) Consulatul nu poate autentifica procuri pentru vanzari imobiliare... (motivata de Decretul nr. 377 din 1960). Deci dupa afirmatia tribunalului nici o tranzactie imobiliara nu putea fi facuta fara ca propritarul sa se deplaseze in Romania (sincer m-ar mira). Decretul respectiv este ambigu, vorbeste de sfaturile populare (?!?), dar cu multa bunavointa poate fi extins si la consulate...

Am apelul pe 15 ianuarie dar sunt sceptic...
Si presupunand ca tribunalul va accepta in apel prima decizie, cum pot sa ma intorc impotriva institutiilor (notar, consul) care, dupa spusele tribunalului, ar fi gresit?

Poate cineva sa-mi dea un sfat? Va multumesc in avans.

Alte discuții în legătură

Anulare vanzare apartament pentru nulitate procura facuta la consulat in belgia pfmv pfmv Locuiesc in strainatate din 1977. Sotia mea (cu care acum sunt in divort) este cetatean francez. In 1996 am facut o procura, impreuna cu sotia mea ... (vezi toată discuția)
Anulare procura consulat pentru vanzare apartament pfmv pfmv In septembrie 1994 am facut o procura la consulatul roman din Belgia impreuna cu sotia mea, cetatean strain, pentru vanzarea unui apartament in Bucuresti catre ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate cu procura tabitasartor tabitasartor Buna ziua, am avea nevoie sa intelegem de ce eliberarea cartii de identitate pentru cetatenii romani cu resedinta in strainatate se poate efectua doar cu ... (vezi toată discuția)