avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii de munca: Autoritate de lucru judecat sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii de munca: Autoritate de lucru judecat sau nu?

X este bibliotecara la o unitate de invatamant prescolar. Sindicatul, fara sa-si informeze membrii, da in judecata scoala respectiva, si cere anularea dispozitiilor de incadrare emise pt 2011, obligarea paratei la emiterea unor noi decizii, in care sa se faca aplicarea L221/2008 si L118/2010-art 16 (diminuarile de 25% isi produc efectele doar pana la 31.12.2010), calculul si plata drepturilor de care au fost lipsiti membrii de sindicat prin aplicarea gresita a legii, etc.
X, fara sa stie de demersul sindicatului, solicitase deja, printr-o actiune separata, anularea dispozitiei de incadrare emise pt 2011 in ce o priveste, obligarea paratei la emiterea unei noi decizii, prin care sa se elimine propagarea in salariul ei a diminuarii cauzate de abuzul paratei care nu a tinut cont de prevederile OUG 1/2010 (intre octombrie si decembrie 2009 ea beneficiase de un spor prevazut de Legea bibliotecilor, de 15%, dar, pentru ca articolul respectiv a fost abrogat, de la 01.01.2010, acesta nu i-a mai fost acordat; insa OUG 1/2010 dispunea ca, daca veniturile salariale din ian 2010 sunt mai mici decat cele din decembrie 2009 datorita aplicarii prevederilor L330/2009, diferenta sa se includa in salariul de baza ca suma cu caracter tranzitoriu, ceea ce nu s-a intamplat, ajungandu-se ca salariul pe 2011 sa ii fie stabilit eronat, intrucat pleca de la cel din octombrie 2010, care era diminuat abuziv si nelegal prin neincluderea acelei sume tranzitorii).
Actiunea sindicatului a fost admisa, sentinta fiind definitiva, nu insa si irevocabila. Ulterior, judecatoarea investita cu cererea facuta de X, a aflat de la parata de existenta sentintei din celalalt dosar si, apreciind ca exista o stransa legatura intre cauze (vizeaza aceleasi dispozitii si aceeasi perioada de timp), suspenda judecarea actiunii bibliotecarei, pana la ramanerea irevocabila a hotararii din dosarul sindicatului.
La repunerea pe rol, va respinge actiunea lui X pentru existenta autoritatii de lucru judecat (intrucat vizeaza anularea dispozitiilor deja anulate prin demersului sindicatului)? Sau, fiind vorba de critici fondate pe aspecte diferite, va continua judecata si va obliga parata sa tina cont, la emiterea unor noi dispozitii, de cele cerute de catre bibliotecara prin demersul ei?
Adica, este mai indicata restrangerea actiunii lui X (actualmente suspendata) dupa repunerea pe rol sau ar fi bine ca aceasta sa faca recurs la actiunea sindicatului (desi sentinta ii profita) si sa renunte la judecata in acel dosar, pentru a se putea judeca in actiunea initiata de ea?

Alte discuții în legătură

Calitate procesuală activă asociație pensionari khalima khalima O asociație de pensionari legal-constituită în baza Legii 502/2004, are dreptul de a introduce acțiuni în justiție în numele membrilor săi? sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Cale de atac hotarare judecatoreasca plangere contraventionala oug 195/2002 Adrian Marin Adrian Marin Buna ziua ! Speta este urmatoarea : \"Accident auto in anul 2009, luna mai, savarsit de X , pt nerespectare prev OUG 195/2002 , respectiv neacordare ... (vezi toată discuția)
Anulare dispozitie primar legea 10 de catre prefect in contemcios administrativ Alb07 Alb07 Speta. Primarul emite in baza legii 10 o dispozitie priovind acordarea de despagubiri. Aceasta dispozitie este emisa iin baza unei senintinte civile definitive ... (vezi toată discuția)