avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare facut prin avocat !!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare facut prin avocat !!!

Buna ziua!

In urma cu cativa ani parintii mei au facut un contrat de vazare cumparare pe numele meu prin care se specifica intrarea in posesie a imobilului cat si a terenului unde ei au locuit, eu am suportat toate cheltuielile in ceea ce a privit intretinerea lor cat si costurile privind inmormantarea lor. Problema e ca contractul a fost intocmit de catre avocat si semnat de catre ambii parinti, avocatul nu mi-a adus la conostinta faptul ca trebuie sa mergem si la notariat dupa semnarea contractului. Specific ca ambii parinti sunt decedati. Puteti sa-mi spuneti care ar fi procedurile care trebuie urmate pentru intabularea terenului pe numele meu si daca fratii ar avea posibilitatea de a pretinde ceva constienti de faptul ca eu am suportat toate costurile in ceea ce a privit intretinerea lor cat si inmormantarea.


Va multumesc anticipat !!!


Cu respect,
Vanciu Adrian
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:38, 20 Decembrie 2011
Orice act translativ de proprietate cu privire la imobile trebuie incheiat sub Sanctiunea nulitatii absolute in forma autentica la notar. Ceea ce ati facut dvs poate fi considerat un antecontract. Avand in vedere ca nu este translativ de proprietate, imobilul a ramas in masa succesorala a defunctilor. El formeaza alaturi de alte bunuri ale defunctilor patrimoniul acestora si intra in masa succesorala. Dvs aveti un drept de creanta resultat din cheltuielile cu intretinerea parintilor si cu inmormantarea acestora. Dupa dezbaterea succesiunii fie fratii dvs in cadrul partajului succesoral renunta la dreptul de proprietate asupra imobilului fara a pretinde o sulta in contul cheltuielilor facute de dvs, fie le veti da o sulta daca doriti sa ramaneti cu imobilul.
Va multumesc pentru raspunsul prompt !

Imi vine sa merg sa il strang de gat pe avocatul respectiv, ii era greu sa imi zica cum se procedeaza, apeland la el ca si avocat ar fi trebuit sa stie chestia respectiva si sa mi-o aduca la cunostinta, fiind cu parintii acolo nu imi era greu sa trecem pe la un notar public, In contractul respectiv e specificat ca parinti mei sunt de acord sa imi vanda imobilul impreuna cu terenul respectiv fara ca fratii mei sa aiba pretenti asupra terenului si imobilului. Ar fi alte solutii? deci practic contractul respectiv cum nu ar fi fost facut ?
Era de datoria domnului avocat sa va insoteasca la notar pentru autentificare, chiar daca dansul a redactat actul! Insa chiar daca era autentificat , actul putea fi atacat de ceilalti frati ai dvs la dezbaterea succesiunii ca donatie deghizata si deci supusa reductiunii liberalitatilor excessive si raportului donatiilor daca xemonstrau acest lucru, ca acel act in forma autentica era in fapt o donatie deghizata.
Avocatul era obligat in raport de prevederile din contractul de asistenta juridica sa mearga la notar.Adica ar trebui analizat contractul de asistenta.
Ca si ipoteza, daca parintii s-au razgandit si nu au vrut sa mearga la notar avocatul nu avea ce face.
Se mai poate sa fi existat si ipoteza ca avocatul sa fi mers la notar dar notarul sa fi refuzat autentificarea actului din varii motive adica sa cheme personal partile contractante.
Legea da dreptul ca avocatul sa prezinte actul spre autentificare notarului...dar notarii...pot chema partile...
Sunt aspecte de drept destul de delicate...din punct de vedere juridic...

Ar fi bine sa precizati si anul in care avocatul a atestat actul...
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Normal ca notarul cheama partile! Notarul la autentificare este obligat prin lege sa identifice partile. Deci avocatul nu putea prezenta spre autentificare acest contract fara parti! Putea sa le asiste....deci indiferent de ipoteza, partile trebuiau sa fie prezente la notariat. Avocatul avea rol numai de redactare si consiliere. Partile puteau fi si reprezentate,prin procura autentica, insa oricum avocatul respectiv nu putea reprezenta si cumparatorul si vanzatorii....
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator

Alte discuții în legătură

...autentificare... ContSters4579 ContSters4579 ...\"Art. 92 (1)Un act juridic semnat in fata avocatului, care poarta o incheiere, o rezolutie, o stampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a ... (vezi toată discuția)
Cum pot să împuternicesc o persoană în românia, din australia? am nevoie de cazierul judiciar owanacristinamuresan owanacristinamuresan Am nevoie de Cazier Judiciar din Romania pentru a aplica pentru viza de resident in Australia. Actual, locuiesc in Australia si vreau sa imputernicesc o ... (vezi toată discuția)
Citatia pentru dezbaterea succesiunii se poate trimite din oficiu, la cererea consiliului local? roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare tatal meu a decedat am primit o citatie prin care se cere dezbaterea masei succesorale a unui imobil,respectiv un apartament,insa ... (vezi toată discuția)