avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Polita RCA cu malus
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Polita RCA cu malus

Buna ziua!

Am nevoie de un sfat in privinta politelor RCA. Acum mai bine de 2 ani, in septembrie 2009 am avut un accident foarte usor, eu fiind vinovatul. Am avut o polita RCA la Astra si am facut o constatare amiabila. Totul a decurs normal, nu am avut probleme cu firma de asigurari la acel moment.
Agentul de asigurari de la Astra mi-a zis initial ca malusul ramane pe masina timp de 12 luni calendaristice. Concret, ce mi-a zis el: anul 2009 nu se ia in considerare, fiind anul in curs producerii accidentului, deci la inceputul lui 2011 malusul va disparea din sistem.
In luna Iunie 2011 am facut asigurarea la acelasi agent de asigurari si mi-a spus ca e ok, ca dauna s-a acoperit.
Surpriza insa acum, in decembrie 2011... M-am mutat din oras si am mers la un broker de asigurari care mi-a spus ca malusul inca apare si ca si acum, dupa mai bine de 2 ani, platesc tot 30% in plus la fiecare polita, asa cum am platit la fiecare reinnoire a RCA-ului.
Mi-a explicat ca firmele de asigurari incadreaza fiecare dauna pe clase BM, iar ca eu am M3, care este una dintre cele mai serioase si ca voi mai plati mult timp ca sa scap de aceasta problema, trecand gradual prin M3, M2, M1, M0, B3 s.a.m.d. pana la B0. Reamintesc faptul ca dauna nu a fost serioasa.
Vreau sa stiu daca acest lucru este normal, daca intr-adevar atat timp trebuie sa platesc. De asemenea, vreau sa stiu daca o dauna, odata produsa, ramane pe masina (serie sasiu) si/sau pe persoana? Intreb asta deoarece ma intereseaza sa imi mai iau o a doua masina. In acest caz platesc malus pentru amandoua atunci cand inchei polite RCA?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cole10 , utilizator 15:37, 29 Mai 2012
Malusul ramane doar pe masina coroborat cu CNP-ul. Aceste date sunt interogate in baza CEDAM. Pentru o masina noua nu ve-ti avea malus. In ceea ce priveste situatia dumneavoastra aceasta este des intalnita. In sistem va aparea malus de la data platii dosarului nu de cand ati avut dauna. Daca asiguratorul a achitat dosarul de dauna (sau pagubitul nu s-a mai prezentat sa il finalizeze) la inceputul anului 2011 atunci timp de un an va apare dauna.
Accidentul s-a produs in sept. 2009. La prima reinnoire RCA, in dec 2009, nu a aparut malus. In schimb, a aparut in iunie 2010. Asta inseamna ca asiguratorul a achitat dosarul de dauna la inceputul lui 2010.
Iar daca iau in considerare ceea ce mi-ati spus, ca dauna va aparea timp de un an, aceasta trebuia sa dispara in 2011. Ori eu am reinnoit polita de 2 ori in 2011 si a aparut de fiecare data.

Oricum, m-am mai informat despre acest sistem bonus-malus, dar nici conform acestuia nu ar fi logica trecerea de la o clasa malus la alta.
sursa mea a fost [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
cole10, utilizator
cole10 a scris:

In schimb, a aparut in iunie 2010. Asta inseamna ca asiguratorul a achitat dosarul de dauna la inceputul lui 2010.


Daca in iunie 2010 v-a aparut dauna atunci dosarul a fost in mod sigur achitat pana la aceea data. In mod normal dauna ar trebui sa figureze pana in iunie 2011. Dupa aceasta data nu trebuia sa mai aveti malus. Asta daca nu cumva masina a mai fost implicata in vre-un eveniment fara stirea dumneavoastra sau daca au mai fost acordate despagubiri ulterior in instanta pe acel dosar.... sau.... o eroare a bazei CEDAM.... pe care puteti sa o sesizati.... sau.... o eroare intr-una din politele de asigurare.... sau....................

... si putem continua mult si bine... motive pot fi foarte multe.

Solicitati de la societatea de asigurari un istoric al daunelor. Acestia sunt obligati sa va raspunda la solicitare iar cu acesta formulati o adresa scrisa catre CSA sa corecteze datele din sistem.

Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Ce pot sa va spun cu siguranta este ca masina nu a mai fost implicata in niciun incident rutier de atunci, iar despagubiri nu au fost acordate ulterior. Dauna a fost minora, asa ca nici nu a fost vorba de instanta.
Am mai stat de vorba cu persoane din domeniu si mi-au spus ca este posibil sa mi se fi prelungit aceasta perioada cu malus din cauza ca am reinnoit polita la aceeasi societate in tot acest interval.
O sa verific cu cei de la Astra aceasta situatie.In functie de ce raspuns imi dau o sa vad ce voi face
Asa, out of topic, cu aceeasi societate de asigurari am avut probleme recente cu asigurarea pentru locuinta. Deci categoric nu o sa ii mai folosesc vreodata.

Multumesc mult pentru sfaturi.
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
cole10, utilizator
Se poate sa fie o eroare a lor... de sistem... in mod normal clasa BM este corelata cu datele interogate in baza de date CEDAM ... deci nu avea importanta daca faceati asigurare la aceeasi societate sau nu.
Normal greseala este omeneasca... aici insa trebuie sa dovediti asta. Cereti istoricul daunelor si al asigurarilor emise si incercati sa ajungeti la o solutie de comun acord pentru corectarea greselilor ... poate chiar si o restituire de prima daca este cazul.

Alte discuții în legătură

Clasa bonus lorette2013 lorette2013 Buna ziua, cand am avut un accident aveam clasa de bonus B3, acum la reinoire imi da B6? Nu trebuia sa scada? Sau e o greseala din CEDAM? Dar trebuia macar B4 ... (vezi toată discuția)
Rca: poți recupera banii de la un asigurător care spune că nu vede baza de date, pentru a umfla suma, și nu îți ia în considerare bonus malus? americanux americanux Buna ziua...poti recupera banii de la un asigurator care pe principiul ca nu va vede baza de date pentru a umfla suma nu iti ia in considerare bonus malus? ... (vezi toată discuția)
art.66 din norma asf nr.23/2014 Laurentiu_29 Laurentiu_29 Buna ziua, Pana anul trecut am fost posesorul unui autoturism care l-am folosit din 2005 pana in octombrie 2015, pentru care am platit polita RCA constant si ... (vezi toată discuția)