avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daca aduc atingere dreptului la libera circulatie, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daca aduc atingere dreptului la libera circulatie, politistii primesc dosar penal?

Asta este legea (Codul rutier):

Art.92. - (1) Fapta săvârşită cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuinţare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(1) se sancţionează instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, de natură să inducă în eroare participanţii la trafic.
(3) Organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(3) se sancţionează blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.
(5) Lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumurilor publice a unui vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

ARTICOLUL 25 - (Constitutia Romaniei)
Libera circulatie
(1) Dreptul la libera circulatie, in tara si in strainatate, este
garantat. Legea stabileste conditiile exercitarii acestui drept.
(2) Fiecarui cetatean ii este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau
resedinta in orice localitate din tara, de a emigra, precum si de a reveni
in tara.

Cei care opresc autovehicule fara motiv constituind un obstacol de natura sa aduca atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic sunt politistii, nu? :duh:

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
regula constitutionala nu este absoluta. legea de oranizare a politiei le ofera dreptul de a face verificari in trafic sau pe strada. asta este scopul patrulelor de OP, de exemplu.
confirm ideii tale si arestarea preventia este neconstitutionala :)
Fara motive temeinice, probe sau indicii clare sunt multiple posibilitati de abuzuri din partea autoritatii, aceasta ignorand chiar Constitutia. ("regula constitutionala nu este absoluta").
Nu vad de ce politia ar putea face "verificari" in trafic altfel decat in CE (unde nu "se ia" nimeni de tine fara motiv) si nu vad de ce ar exista arestari preventive ca apoi sa se constate ca s-a "gresit" (dosarul, persoana... etc.).
Cu atat mai mult cu cat (art. 19 ind. 1 C.p.) statul (statul sunt ei?) nu mai raspunde penal.
Nu? :D

[ link extern ]

L'Etat C'est Moi... (Evul Mediu)

sau...

[ link extern ]

??? B-)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
cine ti-a spus ca in UE nu se fac astfel de verificari? total eronat, este un mit. iti pot confirma ca si acolo se face la fel si asta stiu de la avocati din UE cu care colaborez.
am clienti cetateni romani prinsi de politie tocmai in urma unor astfel de verificari aleatorii.
Nu mi-a spus nimeni. Am constatat asta din proprie experienta, nu m-a deranjat nimeni pe soselele din UE (nici macar "aleatoriu").
Am mai observat ca scoala de medicina sau politehnica romaneasca sunt acceptate la "export" cu "produsele" lor, apreciate in afara.
Nu e valabil insa si pentru scoala de drept, refuzata la export. De ce oare?
Cu scuze, asta e. B-)
prietene, vorbesti sa te afli in treaba. medicina si ingineria este aceeasi in toata lumea. in schimb, legile sunt diferite ptr fiecare tara. este mormal ca un absolvent de drept roman sa nu poata profesa in alta tara in mod direct ptr simplul motiv ca nu cunoaste legea nationala.
in plus, nici absolventii din celelalte tari nu pot profesa in romania in mod direct din acelasi motiv.
exista cai de a deveni avocat strain pe tabloul Baroului, conform legii 51. si reciproc.
faptul ca nu te-a oprit nimeni pe strada in UE nu inseamna ca nu exista controale. nici eu nu am luat amenzi cind am fist cu masina prin UE dar asta nu inseamna ca aia nu aplica amenzi. cam asa este logica ta.

Alte discuții în legătură

Cai de acces fordfiesta fordfiesta Buna ziua va rog sa ma ajutati cu o prob, Pot face reclamatie la politie ,pt un cetatean care a inchis un drum public ce face accesul catre o propietate ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului auto FlorinSticlea FlorinSticlea Buna ziua, In data de 3 iulie 2017 mi-am parcat masina intr-o parcare in spatelele careia se afla o linie de tramvai. Masina fiind destul de lunga am ... (vezi toată discuția)
Care este inaltimea maxima la limitaorul de viteza? iustintinu89 iustintinu89 buna ziua este vorba despre un drum comunal care o familie si-a pus limitator de viteza in fata porti lor este legal sa isi puna ei fara un acord de la ... (vezi toată discuția)