avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul poate cere angajatului daune pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul poate cere angajatului daune pentru pierderea unui contract?

Buna ziua. Va solicit un sfat in urmatoarea problema.

Angajatorul a pierdut un contract cu un client din pricina unui grup de salariati care au utilizat in interes personal o informatie/oferta publica a clientului, ce nu a fost bine gandita/calculata. Clientul a sesizat acest aspect si drept urmare, hotaraste sa inceteze contractul cu Angajatorul, sau hotaraste sa nu mai prelungeasca aceasta colaborare.

Intrebarea este: Angajatii pot fi actionati in judecata pentru recuperarea prejudiciului si in ce masura? Conform codului muncii este prevazuta o limita pana la 5 salarii minime pe economie/angajat, in cazul in care se dovedeste ca prejudiciul este creat din culpa angajatului si se ajunge la un comun acord...

Rog un raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 20:26, 2 Ianuarie 2012
teoretic puteti face asta insa aveti nevoie de un probatoriu f.bun pentru a obtine o sentinta favorabila.
in plus, faptul ca este vorba de un grup de salariati complica foarte mult problema deoarece raspunderea este individuala si trebuie sa dovediti culpa fiecaruia dintre ei.
Va multumesc pentru raspuns. Cu toate acestea, prejudiciul creat firmei este de ordinul milioanelor de euro. Poate fi incalcat articolul din codul muncii privind limita de 5 salarii minime pe economie, sau a contractului individual de munca, de 3 salarii brute?
Nu se incalca niciun articol din Codul Muncii .. pana la 5 salarii minime brute pe economie, contravaloarea pagubei se poate recupera prin acordul partilor ... ceea ce depaseste aceasta valoare se poate recupera numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ...
Atunci... angajatii pot fi actionati in judecata de catre Angajator pentru ca au profitat de o promotie publica a clientului (o mare banca din Romania, care nu si-a calculat bine oferta si au iesit in pierdere) ? Mentionez ca prin contractul individual de munca cu Angajatorul nu i se interzice angajatului sa fie client al acestei banci, sau sa utilizeze produsele acestuia.

Rog raspuns urgent.
Daca prin fapta lor au savarsit un prejudiciu angajatorului, atunci se poate angaja raspunderea patrimoniala a acestora prin promovarea unei actiuni in instanta ... insa atentie mare cu stabilirea prejudiciului cauzat ... Pentru ca salariatul să răspundă patrimonial, prejudiciul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să fie real;
- să fie cert;
- să fie cauzat direct angajatorului;
- să fie material;
- să nu fi fost reparat.

Alte discuții în legătură

Sunt obligat de catre angajator sa semnez o hartie fara acordul meu cristicdr cristicdr Buna seara, Prietena mea lucreaza ca receptioner la un lant hotelier cunoscut. De cand au inceput verificarile ANAF, sefii sunt foarte speriati si ii ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu salariat larisarazvan larisarazvan Buna ziua.Avem urmatoarea situatia: Un salariat conduce utilajul societatii si produce un accident, fara victime , doar cu pagube materiale. asiguratorul ... (vezi toată discuția)
Deteriorarea unui aparat al firmei in timpul exercitarii indatoririlor de munca Neag_Bobby Neag_Bobby Buna ziua, am si eu o problema si anume faptul ca, in cursul zilei de ieri dimineata in timpul lucrului am scapat pe jos un aparat foarte scump cu care lucrez ... (vezi toată discuția)