avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua, am si eu nevoie de cateva sfaturi in legatura cu urmatoarea situatie legata de o mostenire:
Un cuplu cu patru copii. In anul 1969 moare tatal, raman ca mostenitori mama si copiii. Nu s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui.
Dupa revolutie mama a facut o cerere (la primarie) si s-a emis un titlu de proprietate in care au fost trecute urmatoarele pers: tatal (decedat), mama, unul dintre copii, si o persoana necunoscuta straina (mentionez ca eliberarea acestui titlu de proprietate s-a facut in anul 1994 in niste conditii putin dubioase, dar ma abtin de la orice comentariu in ce priveste institutia care l-a eliberat).
Lucrurile au ramas asa cativa ani buni, apoi mama a decedat nefacandu-se succesiune nici dupa moartea mamei . Acum, dupa zeci de ani copii- deveniti adulti - s-au dezmeticit, vor sa-si revendice mostenirea, fiecare sa-si ia partea cuvenita.
S-a mers in instanta cu cazul, dupa un proces lung s-a obtinut o hotarare judecatoreasca, prin care se dispune eliberarea unui titlu de proprietate doar pe numele mamei(decedata), si radierea celorlalte persoane.
Intrebarea:cum ar trebui procedat in continuare tinand cont ca scopul intregii actiuni este impartirea mostenirii?
Se face o cerere la primarie pentru eliberarea unui nou titlu de proprietate in baza hotararii judecatoresti, apoi se merge la notar pentru dezbaterea succesiunii? Sau se poate merge la notar doar cu hotararea?
Astept si accept orice sfat, sugestie, idee, orice ma poate soate din aceasta situatie destul de incurcata #-o
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: mihaelapetrescu , utilizator 20:27, 6 Ianuarie 2012
Se poate merge la Notar.
In primul rand, daca aveti sentinta instantei de fond, cu mentiunea definitiva si irevocabila( prin respingere cale de atac ori prin nerecurare), faceti o cerere catre Comisia Locala de Fond Funciar la care atasati sentinta, in vederea parcurgerii administrative a procedurii de radiere. Comisia o va inanta OCPI-ului care va corecta titlul de proprietate. Ulterior, veti contacta un topograf care va masura terenul, va intocmi un plan de situatie si veti intabula imobilul. Cand veti avea extrasul CF pe numele mamei, veti merge la un BNP din raza teritoriala unde a avut ultimul domiciliu defuncta dvs.mama si veti face procedura succesorala notariala( formarea loturilor si cert.de mostenitor, bineinteles daca toti mostenitorii sunt de-acord). Nu este complicat deloc, chiar daca asa pare. La notariat veti suporta oarecare taxe, in functie de diversi indici, precum si cu masuratorile topografice pentru intabulare.

Cu stima,
cons.jur. Minodora Sorian
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Minodora Sorian, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare: se poate face aceasta succesiune si pe cale judecatoreasca?
Sunt constienta ca varianta prin notariat este mai avantajoasa din punct de vedere al timpului, dureaza mai putin, dar implica si niste cheltuieli mai mari. Am ridicat aceasta problema deoarece, desi sunt patru mostenitori, toate cheltuielile vor fi suportate de unul singur, ceilalti neavand posibilitati materiale.
Va multumesc inca o data si astept raspunsurile dumneavoastra.
Da. Se poate si pe calea instantei de judecata si intr-adevar, costurile sunt mai mici. Instanta competenta este judecatoria in circumscriptia careia a avut ultimul domiciliu defuncta.

c.j. Minodora Sorian
Se poate si in instanta....insa tot trebuie sa treceti pe la notar mai intai.

Alte discuții în legătură

Succesiune deschisa de copii? ana*maria ana*maria buna ziua. as avea o mare rugaminte, daca ma puteti lamuri in urmatorul caz: bunica mea a decedat de curand, a ramas bunicul meu si 2 fete, si au venit ... (vezi toată discuția)
Acte necesare vanzare teren extra vilan luputinel luputinel Ce acte am nevoie si de unde le pot elibera pentru vanzarea la notariat a unu teren extravilan.,..momentan detin titlu de proprietate pe numele tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Plan cadastral vizat de primarie s_mari s_mari Mi s-a intocmit planul cadastral pentru un teren si trebuie sa mi-l vizeze primaria. In ce consta aceasta operatiune si care este baza legala ? Cat dureaza , ... (vezi toată discuția)