Buna tuturor, spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de comodat auto am voie sa trec la cheltuieli impozitul si/sau asigurarea pe masina care face obiectul contractului?In caz ca da cum fac ,pentru ca acele chitante sunt pe persoana fizica ?:(
Comodatul este numit si imprumut de folosinta si are drept caracter principal faptul ca este un contract cu titlu gratuit (art. 1561 C.Civ.). Deci, la cheltuieli nu inteleg cum sa treceti masina sau valoarea ei, pentru ca este un contract netranslativ de proprietate. Acelasi lucru si in privinta impozitului, care trebuie platit de proprietar si nu de comodatar, dvs. urmand sa platiti doar cheltuielile necesare pentru folosinta lucrului (adica cele legate de administrarea bunului respectiv).
Daca in contract ati stipulat ca pentru folosinta lucrului sa platiti o contraprestatie, atunci acesta nu este comodat, ci locatiune de lucruri.
eu am vazut un contract de comodat undeva ,in care era specificat printre altele ca era de datoria firmei sa plateasca impozitul si asigurarea auto pentru masina,de aceea am intrebat.cu valoarea masinii,poate nu m-am exprimat eu clar ,dar nu era vorba de valoare,multumesc oricum ,inteleg ,deci ca in afara de cheltuieli cu benzina ,piese ,altceva nu se poate considera cheltuiala.
Impozitul este datorat de proprietarul bunului şi cred că este exclus ca el să poată fi încărcat pe cheltuieli de către comodatar.
În schimb, nu văd de ce asigurarea nu ar putea fi suportată de comodatar, mai ales că acesta are obligaţia de a restitui bunul în starea în care l-a primit (deci, trebuie să suporte toate cheltuielile pentru deteriorarea bunului din cauze care nu ţin de uzura normală a acestuia).
si atunci chitanta de la asigurari va fi pe numele persoanei sau se poate pe firma?Cum fac in reg de casa?Contabila mea zice ca nu se poate scadea asigurarea,de aceea intreb sa o pun in fata faptului implinit ,sa stiu toate detaliile.Va multumesc.
si atunci chitanta de la asigurari va fi pe numele persoanei sau se poate pe firma?Cum fac in reg de casa?Contabila mea zice ca nu se poate scadea asigurarea,de aceea intreb sa o pun in fata faptului implinit ,sa stiu toate detaliile.Va multumesc.