avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deduceri RCA, CASCO, revizii, impozit local ale auto ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deduceri RCA, CASCO, revizii, impozit local ale auto pe PFI cu contract de comodat catre PF?

Buna ziua,
As dori sa rog comunitatea pentru un raspuns la aceasta situatie:
Logodnica are un PFI (medic). Pe PFI este achizitionat un autoturism (masina mica) in 2020, achitat integral (nu prin credit, nu prin leasing). Pentru ca autoturismul este folosit si in interes personal si nu se fac foi de parcurs, PFI-ul poate deduce "maxim 50% din cheltuielile de funcționare aferente autovehiculelor rutiere" conform art. 25 alin. (3) lit. l) de aici [ link extern ] .
Pentru a putea face cerere de loc de parcare in alta localitate a sediului PFI, intre PFI-ul logodnicei mele si mine, persoana fizica si care am domiciliul in acea localitate unde este locul de parcare, am incheiat un contract de comodat de la PFI la mine azi. Intrebarea noastra este daca acest contract de comodat de la PFI la mine afecteaza intr-un fel deducerile PFI-ului cu autoturismul (polițele CASCO și RCA, rovinieta, costul reviziei tehnice periodice, impozitele locale)?

Pe o cautare pe Google, am gasit situatia unor contracte de comodat auto de la PF la PFA iar masina este pe PF. Si in acest caz PFA-ul nu poate deduce costul polițelor CASCO și RCA, rovinieta, costul reviziei tehnice periodice si impozite locale deoarece acestea sunt pe numele proprietarului masinii care este PF si nu pe numele PFA. Dar in cazul nostru masina este pe PFI iar politele CASCO+RCA, factura reviziilor tehnice si impozitul local sunt tot pe PFI. Si in contractul de comodat nu este mentionat in mod expres ca eu (comodatarul) am obligatia de a suporta cheltuielile de exploatare si intretinere a masinii (reparatii, carburanti, lubrefianti, asigurare, anvelope, piese de schimb, manopera).
Multumesc.


Alte discuții în legătură

Calcul impozit si contributii pensie si sanatate Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, sunt medic colaborator ( un fel de PFi) si sunt si salariata in spital de stat. Pt 2023 am un profit sub 12 salarii brute minime pe economie, dar am ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa - contract comodat autoturism Rusty Rusty Codul Fiscal ART. 48 (4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt: d) ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)