avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa parintilor

va rog mult ajutati-ma.urgent cu un raspuns MAMA a decedat in anul2008.iar tatal meu sa recasatorit acum 2 ani.sunt singura la parinti,as dori sa stiu daca actuala sotie are dreptul la mostenirea casei dupa moartea tatalui meu,mentionez ca nu sa facut succesiunea dupa mama.iar respectiva nu are copii,ar fi posibil s-ai faca o donatie pe casa fara stirea mea .actele casei sunt la mine fara stirea lor.VA MULTUMESC MULT
-
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:01, 18 Ianuarie 2012
cine figureaza ca si proprietar al casei? Fara aceasta informatie nu puteti afla un raspuns exact.
In cazul in care mama e singura proprietara - nu se poate realiza nimic fara sa se dezbata mostenirea si implicit fara dvs.
In cazul in care tatal este singurul proprietar, acesta poate oricand sa dispuna de aceasta casa: sa o instraineze, sa o demoleze etc. In cazul in care tatal decedeaza, dvs. si actuala sotie veniti la mostenire in concurs
In cazul in care si mama si tata figureaza ca proprietari, atunci trebuie sa dezbateti succesiunea ramasa dupa mama. Si in acest caz, sotia actuala a tatalui (in cazul decesului acestuia) vine la succesiune in concurs cu dvs. pentru partea aferenta tatalui.
multumesc ptr.raspuns casa este data acum35ani mamei de la servici,iar dupa revolutie au cumparat-o.pe procesul verbal de cumparare figureaza doar mama.dar in contract e si tata trecut,sunt uimita cu poate intra in drepturi asa repede cineva care nu acontribuit in niciun fel la munca mamei si a tatalui ,eu cum procedez intai fac singura succesiunea dupa mama si dupa aceea cu actuala sotie dupa tata ea neavand nici un drept la partea ce imi revine dupa mama.MULTUMESC ANTICIPAT PTR RASPUNSURI
Fiind bun comun al parintilor dvs. Faceti succesiunea dupa mama din cota dansei de 1/2 din bunul imobil tatal va mosteni 1/4 iar dvs 3/4 . La decesul tatalui dvs veti dezbate succesiunea dupa acesta adica din cota de 1/2 bun comun si 1/4 cota din mostenire dup a mama. Aces tea se vor imparti in aceleasi cote 1/4 Sotia suoravietuitaore si 3/4 dvs.
Da. Sotia actuala a tatalului nu are niciun drept la partea mamei. Si in ceea ce priveste succesiunea, dupa ce tatal va deceda, dvs. aveti o cota de 3/4 din mostenirea lasata de tata, iar sotia acestuia 1/4.
Puteti oricand face succesiunea dupa mama. Trebuie sa stiti ca si in ceea ce priveste cotele de mostenire aferente partii mamei, dvs. aveti 3/4 din aceasta si tatal dvs. 1/4 (daca la data decesului era inca sotul mamei dvs.)
multumesc ptr raspunsuri ,dar am o nelamurire in privinta cotei de mostenire inteleg ca dupa moartea mamei mele eu am 3sferturi si tata doar un sfert din mostenire(casa)adica copilul are mai mult decat parintele supravietuitor.in legatura cu actuala sotie ea cred ca nu ar avea nici un drept la casa dupa moartea tatalui meu ca nu este bun dobandit impreuna cu ea ,decat ce isi cumpara impreuna dupa casatorie respectiv bunuri.astept raspunsuri .MULTUMESC

Alte discuții în legătură

O intrebare alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara este vorba despre succesiune ce nu am inteles ceva.Tata meu a murit si avem o casa la tara pe care nu stiu care are dreptu ca problema ii ca mama ... (vezi toată discuția)
Un sfat alexutzu1234 alexutzu1234 Buna ziua am si o intrebare in legatura cu o casa la tara , si problema ii ca tata a murit si vreau sa fac succesiunea cine are dreptul acolo eu fiul lui sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Tatal meu are un apartament, pe care l-a dobandit prin cumparare de la stat in anul 1998. In apartament el a locuit din anul 1974. Mama mea chiar si dupa ce a ... (vezi toată discuția)