avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Verificarea la domiciliu a celor care se afla in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Verificarea la domiciliu a celor care se afla in concediu medical

Mai este valabila verificarea la domiciliu pentru cei care se afla in concediu medical?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:08, 12 Ianuarie 2012
Inca mai este, nu s-a modificat OUG 158/2005.
andreia85 a scris:

Mai este valabila verificarea la domiciliu pentru cei care se afla in concediu medical?



OUG 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 3^1
Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate."

Asa dupa cum se poate observa,exercitarea verificarii este in vigoare,iar prezenta la domiciliu in intervalul orar indicat de norme,respectiv 8,00-11,00, 12:00 17:00, 18:00-20:00, o conditie obligatorie pt. a putea beneficia de indemnizatia de cm.
Ce se intampla daca nu este gasita acasa persoana verificata ,ea fiind la control la medic in alta localitate (este vorba de o persoana insarcinata)?
1. Persoanele gravide nici nu ar trebui sa semneze o asemenea declaratie si nici nu ar trebui verificate la domiciliu.

2. Graviditatea nu este o boala (decat in mintea unor angajatori, intre care sunt si multe femei) ci este o stare fiziologica normala la femei.

3. Nu pot sa cred ca un medic care elibereaza un certificat medical pentru concediu de maternitate are pretentia ca gravida sa completeze declaratia prevazuta de OUG 158/2005.

4. Chiar medicul de specialitate recomanda gravidelor (cu unele exceptii de ordin medical) sa faca miscare.

5. - Eu sunt convins ca nu vi se intampla nimic daca nu sunteti gasita acasa intre orele specificate.
- Si nu inteleg de ce un angajator s-ar obosi sa verifice daca salariata gravida este acasa: daca nu este acasa este mai putin gravida sau deloc?
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu medical-desi salariata nu este bolnava florenta_22 florenta_22 Buna ziua, O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani \\"probabil\\".O colega de-a salariatei ne-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - verificare angajat in concediu medical magic_glassbest magic_glassbest Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca fiind in concediu medical managera sa verifice daca sunt acasa. Mentionez ca acest lucru nu este trecut in ... (vezi toată discuția)
Verificare in timpul concediului medical, consecinte casanova_25ro casanova_25ro am ramas intepenit de spate si m-am prezentat la medicul de familie care mi-a dat trimitere la un medic specialist neurolog si apoi la un medic specialist la ... (vezi toată discuția)