avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical-desi salariata nu este bolnava
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical-desi salariata nu este bolnava

Buna ziua,
O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani "probabil".O colega de-a salariatei ne-a spus ca salariata bolnava va participa la un concurs pentru un post.Ce poate face angajatorul in situatia data? Este obligat sa ii plateasca medicalul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 5 Martie 2015
Pana la constatarea acestuia ca a fost emis nelegal, aveti obligatia sa-i platiti concediul medical.

"Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a beneficia de concedii si indemnizatii este si aceea de a fi prezenta, pe durata perioadei de incapacitate de munca, la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a OUG 158/2005, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea se poate efectua numai in intervalul orar 8:00-11:00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului stabilit.

Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca care refuza verificarea prezentei in conditiile de mai sus, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005.

De asemenea, nerespectarea prevederilor privind prezenta la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a OUG 158/2005, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a constatat aceasta.

Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata de catre platitorii de indemnizatii se realizeaza potrivit prevederilor Ordinului nr. 429 din 11 mai 2010.

In concluzie, controlul privind verificarea pezentei la domiciliu/ adresa indicata, pe perioada de incapacitate temporara de munca, poate avea loc numai in intervalul orar 8:00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.

Daca un astfel de control va fi efectuat iar salariatul nu va fi prezent la adresa de domiciliu/ adresa indicata, in intervalul si conditiile mentionate mai sus, consecinta ar putea fi incetarea platii indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate."
[ link extern ]

1.Si care este procedura ca salariatul sa poata verifica acest lucru? Face adresa catre Casa de Sanatate?
2. Daca concediul medical nu este vizat de medicul de familie si al doilea concediu (in continuare) nu este scris nr. concediului initial, ce face angajatorul? Il poate refuza la plata, daca a fost dat angajatorului pana pe data de 5 pentru luna trecuta?
Daca concediul medical, acele foi pe care le aduce angajatul, nu sunt in regula vor fi oricum respinse de Casa de asigurari. Cei de la Casa cauta orice motiv sa respinga plata unui concediu. Asa ca mai bine mergeti si intrebati la Casa sau cereti angajatului sa va aduca un concediu medical in regula.
Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist şi numai în intervalul menţionat în declaraţia prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din Normele de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (31) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare prezenta concediu medical cristinabodnar cristinabodnar Buna ziua! As dori sa stiu in ce masura este legal, constitutional, etc, (SI CARE ESTE TEMEIUL LEGAL AL UNOR ASEMENEA MASURI) ca angajatorul (statul - sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu medical angelica5 angelica5 Buna seara, am fost oerata de estirpare de colesist iar in urma operatiei am avut 18 zile de concediul medical. dat de medicul specialist-chirurgie .La locul ... (vezi toată discuția)
Verificare angajat in concediu medical eliza100 eliza100 buna ziua vreau sa stiu daca mai este in vigoare legea care spunea ca in perioada concediului medical esti obligat sa stai fi prezent la domiciliu intre ... (vezi toată discuția)