avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune

In cursul anului 2011 impreuna cu niste prieteni am facut prostia sa "tragem tepe" pe okazii.Totul a inceput cu o datorie pe care o aveam la un baiat si nu aveam de unde sa o dau.Am vorbit cu el si am zis ca am putea trimite niste pachete pe okazii ca sa fac rost de bani iar el a gasit un baiat pe numele cui sa le punem.Am pus vreo 5-6 pachete pe numele lui iar cand au sosit banii mi-a dat banii numai pe un pachet restul zicand ca nu au venit(acestea venisera dar luase el banii).Din aceste 5-6 persoane 1 sau 2 au facut plangere.Intre timp alti 2 prieteni au facut la fel(unul a trimis pe numele celuilalt pachete in valoarea de 10 mil din care au ridicat doar 3 mil de la posta restul nu i-au ridicat).
La pachetele trimise de mine contul a fost facut de mine folosind numarul meu de telefon.Telefonul mi-a fost ascultat timp de cel putin o luna(am vazut cererea acceptata de judecator).Problema e ca au ascultat o convorbire care era legata si de ceilalti 2 prieteni ai mei care faceau acelasi lucru si eu vroiam un fel de parte din ce au facut.Acum suntem toti la politie la Investigatii criminale si din toate declaratiile(fiecare zicand ce apuca nu adevarul pur) reiese ca eu sunt "capul".
Mentionez ca eram minor in timpul acestor fapte(acum sunt major) si sunt elev in clasa a 12-a.Am mai avut o problema de genul acum 2 ani(am fost pus de cineva sa trimit un pachet) si am primit o amenda penala de 500 lei care a fost achitata.

As vrea daca se poate cateva pareri despre ce se va intampla/ce se poate intampla, poate si ce ar trebui sa declaram mai departe.Va rog frumos fara critici pentru ca sunt la pamant cu moralul.

La politie unuia dintre baieti i-a fost spus de catre cel care ancheta ca eu voi face puscarie.

Se va ajunge la puscarie? Voi fi arestat preventiv? Daca voi ajunge in tribunal(ceea ce este foarte posibil din punctul meu de vedere) voi primi o pedeapsa cu suspendare? Sunt sanse mai mari sa primesc pedeapsa cu suspendare sau pedeapsa cu executare? Sunt sanse mari sa ajung la puscarie? Va rog ajutati-ma nu stiu unde sa mai apelez si nu am bani de avocat

Va rog frumos spuneti-mi ce se va intampla in continuare si sansele de a ajunge la puscarie
Cel mai recent răspuns: miragee , utilizator 12:04, 19 Ianuarie 2012
sunt dovezi cum ca tu ai facut ceva? ai putea spune ca tu doar le-ai spus celor 2 cum sa faca , ca nu credeai ca o so faca, si daca tot au facuto te-ai gandit sa faci si tu un ban. Intentia poate face diferenta.

Iar faptul ca unuia dintre baieti ia sa spus ca tu vei face puscarie e posibil sa fie o capcana ca sa ill faca sa declare cat mai multe.
stiu ca e posibil sa fie o capcana

dovezi..au fost luate probe de scris la toti. scrisul niciunuia nu corespunde cu scrisul de pe colete.totusi au convorbiri telefonice..doar una dintre ele o stiu(am vorbit la telefonul cu unu baiat din ceilalti 2 care trimiteau pachete si am cerut bani si au zis ca au fost opriti la posta de politie iar eu am spus ca nu are cum).alte dovezi nu cred.totusi convorbirile telefonice sunt acceptate in instanta?

citisem undeva ca recidiva este luata in considerare sau ceva de genu pentru faptele savarsite sub varsta de 18 ani.asa e?

nu reprezinta nimic ca eram minor in timpul savarsirii acestei fapte?

se poate lua ca recidiva sau orice altceva faptul ca am primit amenda penala tot pentru fapta asta in urma cu 2 ani?

la ce sa ma astept?
Se pare ca aveti ceva "experienta" ...

Cate fapte de inselaciune vi se retin in sarcina si in ce perioada au fost savarsite ?
Toate au fost savarsite in timpul minoratului ?
Cam ce valoare are prejudiciul cauzat prin aceste fapte persoanelor inselate ?
Ati restituit macar o parte din sumele incasate persoanelor inselate ?
da am fost minor in timpul tuturor faptelor. probabil 3-4 maxim.posibil 2 nu stiu exact.prejudiciul cred ca e in jur la 1000 lei .. iar nu stiu probabil si mai putin. nu am restituit pentru ca nu am stiut cui dar suntem dispusi sa o facem
Nu se aplica recidiva in cazul tau.

Art. 38. - La stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de hotararile de condamnare privitoare la:
a) infractiunile savarsite in timpul minoritatii;


Veti raspunde penal daca aveati peste 14 ani la data savarsirii infractiunilor

Art. 99. - Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal.
Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant.
Minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal.


Art. 109. - Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt inchisoarea sau amenda prevazute de lege pentru infractiunea savarsita. Limitele pedepselor se reduc la jumatate. In urma reducerii, in nici un caz minimul pedepsei nu va depasi 5 ani.
Cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata, se aplica minorului inchisoarea de la 5 la 20 de ani.
Pedepsele complementare nu se aplica minorului.
Condamnarile pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati sau decaderi.


Art. 129. - Termenele de prescriptie a raspunderii penale si a executarii pedepsei se reduc la jumatate pentru cei care la data savarsirii infractiunii erau minori.


Art. 215. - Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.




Art. 297. - Falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate ori substituite, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 7 ani.
Daca marfurile sau produsele au devenit, prin falsificare sau substituire, vatamatoare sanatatii, sunt aplicabile dispozitiile art. 313.
Tentativa se pedepseste.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Va implor am nevoie de ajutor... este in legatura cu fratele meu (inlocuirea pedepsei amenzii) official page official page Deci,cum va spuneam este in legatura cu fratele meu care in clasa a IX a l-a batut pe un alt baiat.S`au judecat ei sh fratele meu a ramas sa plateasca amenda ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare bso bso ce se intelege prin pedeapta cu suspendare,sunt total dezinformat,se aplica si in cazul meu,alcool 2,20 in probe biologice (vezi toată discuția)
Este posibila pedeapsa cu suspendare ? Cristina711 Cristina711 Doua persoane A si B talharesc o a treia persoana C. Avand in vedere ca A a folosit spray paralizant si apoi a fugit, iar B i-a furat lui C banii, dar mai apoi ... (vezi toată discuția)