avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma poate obliga sa semnez un act aditional de reducere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma poate obliga sa semnez un act aditional de reducere a salariului daca sunt insarcinata?

Buna ziua!
Sunt insarcinata in 5 luni si un pic si seful meu, dupa ce a recurs la toate meschinariile posibile, a ajuns la o noua revelatie: sa-mi reduca salariul pt ca nu mai sunt asa eficienta, pentru vechimea mea.....
Asta dupa ce, cand l-am anuntat ca sunt insarcinata, mi-a luat sporul de conducere (fabuloasa suma de 2 mil pe hartie), ca masura pentru „reducerea stresului la locul de munca”. (pe bune, asa a scris in decizie!).
Acum a gasit o noua gaselnita, vrea sa imi pregateasca un act aditional de reducere a salariului. In conditiile in care de pe 20 decembrie vreau sa intru in concediu prenatal, in ultima instanta l-as semna, pt ca mai e vorba de 2 luni, dar vreau sa stiu daca ma poate obliga sa semnez acest act aditional. In mod normal, nu as fi acceptat si ar fi insemnat ca imi dau demisia, dar in situatia actuala nu stiu daca ma poate obliga sa imi dau demisia sau sa semnez acest act.
Sa nu va inchipuiti ca am un salariu fascinant, in prezent am 13 mil pe hartie si probabil ar vrea sa mi-l reduca la 10, cat e minimum, cat au si noile mele colegele carora le face contract maine (eu am 3 ani jumatate vechime).
As vrea sa stiu ce pot face, pt ca este ingrozitor de nesimtit cu toti angajatii care vor sa plece si fiecaruia i-a facut cate o mojicie (uneia i-a redus salariul pe ultima luna cu 60 %, ca „nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu”, pe alta a obligat-o sa intre in concediu si pe urma a chemat-o in preaviz, si multe altele.....).
Va multumesc anticipat pt ajutor.
O zi mai buna ca a mea va doresc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:20, 23 Ianuarie 2009
Actul aditional - este o conventie ce se incheie intre parti. Daca nu vreti sa semnati, asta este, nu va obliga nimeni sa-l semnati.
Nu are cum sa va reduca salariul, asa pur si simplu, trebuie sa aiba o baza reala si serioasa.
Reducerea salariului se poate face in urma cercetarii disciplinare ca sanctiune disciplinara, in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului si aceptarea salariatului unui alt post in cadrul societatii, platit ca atare...
1. Nu e bine ce se intampla la firma dvs. dar mai toti angajatorii procedeaza asa. Nu pot suporta pe cei care vor sa plece din firma lor si pe femeile insarcinate pentru ca ele vor absenta mai mult din unitate (si isi arata pe fata aceasta).
2. Ca sa va modifice salariul trebuie sa faca un act aditional la CIM, act pe care trebuie sa-l semnati si dvs. Daca nu sunteti de acord cu modificarea, nu semnati. Nu are ce sa va faca.
3. Nu va poate obliga sa va dati demisia. Demisia este un act unilateral de vointa, al salariatului. Cand doriti dvs. atunci demisionati, printr-o notificare prin care anuntati pe angajator despre aceasta.
4. Faceti o sesizare la ITM in care spuneti ce ati spus si aici si asteptati rezultatele controlului.
l-ai anuntat in scris ca esti insarcinata ? cum adica ti s-a luat sporul de conducere (asta inseamna ca ti-a schimbat locul de munca ) ?
In OUG 96/2003 protectia maternitatii la locul de munca , art. 9 spune ceva de genul "in cazul in care salariata gravida desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercursiuni asupra sarcinii ,angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori ,daca nu este posibil ,sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sa ,conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie , cu mentinerea veniturilor salariale ".
Eu am fost in aceasta situatie acum 3 ani de zile ,am anuntat in scris de faptul ca sunt insarcinata .mi s-a schimbat locul de munca pentru ca lucram in mediu toxic ,dar fara micsorarea salariului (cu toate ca nu mai puteam sa-mi indeplinesc toate sarcinile de serviciu )
in firma la care lucrez eu se intampla orice, numai lucruri bune nu.....asa ca de abia astept sa scap de ei si daca nu era BB (pt care ma bucur enorm insa) eram de mult in Caraibe....:))

ma gandeam la urmatoarea situatie: vine la mine si imi spune ca a luat decizia de a-mi reduce salariul si imi pune in fata un act aditional. eu refuz sa il semnez ....si..... ce face el mai departe? ma poate da afara? cum?
nu vreau sa mai las de la mine, ca am tot lasat in 3 ani de zile, de mi-a ajuns pana la gat!! dca e nevoie, il dau si in judecata, dar vreau sa am asigurat concediul de crestere al copilului, ca nu am o situatie materiala extraordinara....

mutumesc
da, i-am anuntat in scris, totul ca la carte, ca stiam in ce puscarie lucrez.....
ideea cu sportul de conducere e tare haioasa. la mine in birou suntem 2- 3 oameni (depinde, ca in general nu reuseste nimeni sa stea mai mult de 3 luni, eu sunt singura "veterana") iar eu sunt sef departament (uneori sunt singurul angajat, atunci e cel mai interesant, ca imi sunt propria mea sefa!)
dupa ce am anuntat in scris ca sunt insarcinata, a inceput show-ul: solicitat certificat medical sa ii spun de ce "boala" sufar, note explicative, etc. si a culminat cu decizia de a mi se lua functia de conducere, ca sa mi se reduca stresul la locul de munca (de fapt, fac acelasi lucru, in aceleasi conditii, fara nici o diferenta, doar ca iau cu 2 mil mai putin). am spus asta sa fie paguba mea si am semnat sa scap de el. asta a fost incepand cu 1 sept.
acum si-a adus aminte ca m-a lasat prea mult in pace si vrea sa mai mi-l reduca un pic, ca e prea mare......si nu vreau sa mai treaca de la mine si de data asta.....

Alte discuții în legătură

Concediu medical + absente nemotivate adriancozma25 adriancozma25 Daca unei angajate i s-a terminat concediul medical, si a avut 3 absente nemotivate la locul de munca, dar angajata este insarcinata, se va inceta CIM, sau cum ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara-studiu de caz ContSters109653 ContSters109653 Referat pentru abatere disciplinara. Reducerea salariului Gabriela Dita Intrebare: In data de 08 iulie ac., in urma unui referat de abatere disciplinara, ... (vezi toată discuția)
act aditional la contractul de munca reludd reludd Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea ... (vezi toată discuția)