avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma poate obliga sa semnez un act aditional de reducere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma poate obliga sa semnez un act aditional de reducere a salariului daca sunt insarcinata?

Buna ziua!
Sunt insarcinata in 5 luni si un pic si seful meu, dupa ce a recurs la toate meschinariile posibile, a ajuns la o noua revelatie: sa-mi reduca salariul pt ca nu mai sunt asa eficienta, pentru vechimea mea.....
Asta dupa ce, cand l-am anuntat ca sunt insarcinata, mi-a luat sporul de conducere (fabuloasa suma de 2 mil pe hartie), ca masura pentru „reducerea stresului la locul de munca”. (pe bune, asa a scris in decizie!).
Acum a gasit o noua gaselnita, vrea sa imi pregateasca un act aditional de reducere a salariului. In conditiile in care de pe 20 decembrie vreau sa intru in concediu prenatal, in ultima instanta l-as semna, pt ca mai e vorba de 2 luni, dar vreau sa stiu daca ma poate obliga sa semnez acest act aditional. In mod normal, nu as fi acceptat si ar fi insemnat ca imi dau demisia, dar in situatia actuala nu stiu daca ma poate obliga sa imi dau demisia sau sa semnez acest act.
Sa nu va inchipuiti ca am un salariu fascinant, in prezent am 13 mil pe hartie si probabil ar vrea sa mi-l reduca la 10, cat e minimum, cat au si noile mele colegele carora le face contract maine (eu am 3 ani jumatate vechime).
As vrea sa stiu ce pot face, pt ca este ingrozitor de nesimtit cu toti angajatii care vor sa plece si fiecaruia i-a facut cate o mojicie (uneia i-a redus salariul pe ultima luna cu 60 %, ca „nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu”, pe alta a obligat-o sa intre in concediu si pe urma a chemat-o in preaviz, si multe altele.....).
Va multumesc anticipat pt ajutor.
O zi mai buna ca a mea va doresc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:20, 23 Ianuarie 2009
Eu consider ca patronul sau directorul care dispune santiunea nu face parte din comisie.
Comisia are ca atributii atat cercetarea disciplinara in sine cat si "propunrea sanctiunii" prin proces verbal. Directorul sau administratorul , angajatorul deci, este cel care dispune santiunea propusa sau poate considera ca este necesara o alta sanctiune si semneaza decizia de sanctionare in baza analizarii procesului verbal de cercetare disciplinara.
Buna ziua sper ca am nimerit bine.Am cateva nelamuriri si daca puteti sa ma ajutati.
Vreau sa raman insarcinata si lucrez la o banca din luna aprilie 2008,Problema este ca eu lucrez la departamentul de vanzari directe si lucrez numai munca de teren sunt singura pe judet si nu am masina.Ideea este ca daca raman insarcinata nu o sa mai pot presta munca de teren ca e posibil sa fie o sarcina mai grea si nici asa nu cred ca e bine.Eu am un targhet lunar de facut la vanzari nu o sa mai pot umbla sa caut clienti pe jos toata ziua.Din a cata luna de sarcina pot intra in concediu sau ce e obligata banca sa faca in situatia asta?ce salar voi primi daca imi schimba functia sau intru mai devreme in concediu.cei 85% pentru crestere copilului sunt din salariul net,brut,se iau in calcul si comisioanele care le primesc lunar pentru vanzari,
Va multumesc
Concediul de maternitate se poate acordaincapand cu luna a 8 de sarcina.
In baza de calcul se ia in considerare venitul brut in ultimele 6 luni.
Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata din cele mentionata mai sus, asupra starii sale fiziologice, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii precum si Inspectoratul Teritorial de Munca, care urmeaza sa verifice conditiile de munca ale salariatei.



Angajatorului ii mai revin urmatoarele obligatii:

sa previna expunerea salariatelor (gravide, lauze sau care alapteaza) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea in situatia in care rezultatele evaluarii evidentiaza riscuri;


sa nu constringa salariatele sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori a copilului nou nascut, dupa caz;


sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si sa nu anunte alti angajati decât cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari al procesului de munca;

sa modifice locul de munca al salariatelor care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat astfel incit sa li se asigure la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezinda sau pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii.


sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale constând in ore libere platite salariatei, in cazul in care investigatiile medicale se pot efectua numai in timpul programului de lucru.


sa acorde salariatelor care alapteaza pauze de alaptare de cite o ora fiecare, in timpul programului de lucru fie sa reduca durata timpului de lucru cu 2 ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.


sa transfere la un alt loc de munca cu mentinerea salariului de baza brut lunar salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau penibil;


sa transfere la un loc de munca de zi, salariatele care desfasoara munca de noapte si a caror sanatate este afectata, pe baza solicitarii scrise a acestora;


sa modifice in mod corespunzator conditiile/orarul de munca, ori sa repartizeze la alt loc de munca salariatele gravide, lauze sau care alapteaza care desfasoara activitate ce prezinta riscuri pentru sanatate, securitate ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, conform recomandarii medicului de medicina muncii.In cazul in care din motive justificate , angajatorul nu poate indeplini cele doua obligatii, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal, astfel:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical + absente nemotivate adriancozma25 adriancozma25 Daca unei angajate i s-a terminat concediul medical, si a avut 3 absente nemotivate la locul de munca, dar angajata este insarcinata, se va inceta CIM, sau cum ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara-studiu de caz ContSters109653 ContSters109653 Referat pentru abatere disciplinara. Reducerea salariului Gabriela Dita Intrebare: In data de 08 iulie ac., in urma unui referat de abatere disciplinara, ... (vezi toată discuția)
act aditional la contractul de munca reludd reludd Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea ... (vezi toată discuția)