avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... echivalare studii invatator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

echivalare studii invatator

Buna ziua
Sunt invatatoare in Brasov la un liceul cu predare in limba germana.
As dori daca se poate sa ma lamuriti cu o problema si anume:
Am finalizat in 1986 Facultatea TCM, specializarea Utilaj Tehnologic , in 1992 mi-am dat definitivatul ca profesor si am si profesat ca profesor de Rezistenta Materialelor, in anul 1996 am finalizat cursurile Scolii de invatatori si educatori din Timisoara- cursuri de 3 ani.
Intre timp mi-am luat atat gradul II cat si gradul I ca profesor.

De mai bine de 10 ani predau ca invatatoare in cadrul unui liceul cu predare in limba germana din Brasov iar acum m-am lovit de o problema grava: cei de la Inspectoratul Scolar Judetean Brasov nu vor sa-mi echivaleze studiile si sa-mi permita sa predau in continuare ca invatatoare.
Toate acestea se intampla din cate am inteles din cauza noi legi de echivalere a studiilor.
As dori daca se poate sa ma lamuriti ce este cu aceasta lege.
Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate si sa-mi spuneti ce pot face pentru a-mi rezolva situatia si anume sa fiu incadrata ca invatator.

Astept raspunsul dvs cat se poate de repede deoarece sunt contra-cronometru.
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: munteanca , utilizator 19:42, 17 Decembrie 2017
Pai nici nu va vor incadra niciodata ca invatator, ci ca profesor pentru invatamantul primar....
@airam_2108,

art.248,al.(3)din Legea 1/2011:

(3) Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informai competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.


ORDIN nr. 5484 din 29 septembrie 2011pentru aprobarea
Metodologiei privind recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale
dobândite formal, nonformal sau informal de către cadrele didactice care ocupă funcţii
de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare, maistruinstructor,
antrenor, în vederea ocupării funcţiei didactice de profesor pentru
învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, profesor de instruire
practică, respectiv profesor-antrenor în cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile
copiilor



art.10(1)a:
educatoarele, educatorii, institutoarele, institutorii, educatoarele de sprijin, educatorii de sprijin, învăţătorii,învăţătoarele, învăţătorii-educatori, învăţătorii itineranţi/de sprijin, absolvenţi/absolvente cu diplomă ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli postliceale pedagogice acreditate/autorizate, în profilul postului didactic ocupat, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

-sunt titulari/titulare sau sunt încadraţi/încadrate prin suplinire în învăţământul preuniversitar la data solicitării;
-nu au fost sancţionaţi/sancţionate disciplinar şi au obţinut calificativul "Foarte bine" în ultimii 2 ani şcolari încheiaţi, respectiv calificativul parţial "Foarte bine" în anul şcolar în care solicită recunoaşterea;
-au obţinut cel puţin definitivarea în învăţământ la data solicitării;
-deţin avizele şi atestatele necesare pentru ocuparea postului didactic la data solicitării, conform Metodologiei privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar;
-au participat la programe de formare continuă sau perfecţionare, avizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului în ultimii 5 ani, în specialitate, didactica specialităţii sau în domeniul psihopedagogiei
;


Art.12(1)Dosarele cuprinzând documentele justificative, care atestă că sunt îndeplinite condiţiile de recunoaştere şi echivalare a competenţelor profesionale dobândite nonformal şi informal, se întocmesc la nivelul unităţilor de învăţământ şi se transmit inspectorului responsabil cu dezvoltarea resurselor umane din cadrul inspectoratului
şcolar.
(2)Inspectorul responsabil cu dezvoltarea resurselor umane centralizează situaţiile primite şi le înaintează comisiei numite pentru recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal şi informal, care îşi desfăşoară activitatea permanent la nivelul inspectoratului şcolar, pentru evaluare. Sunt evaluate numai dosarele cadrelor didactice care îndeplinesc condiţiile minimale prevăzute la art. 10.

Art.13(2):
Se consideră îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, profesor de instruire practică, respectiv profesor-antrenor în cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor, în cazul cadrelor didactice care ocupă funcţii pentru cadrele didactice care dobândesc minimum 100 de credite conform grilei de echivalare între cunoştinţele obţinute formal, nonformal şi informal şi creditele care se pot acorda pentru acestea.



Asadar,trebuie ca mai intai sa indepliniti conditiile minimale prevazute la art.10,mai apoi va intocmiti dosarul cuprinzand actele care atesta indeplinirea respectivelor conditii,il depuneti la scoala,scoala il va transmite ISJ,care il va evalua si va proceda la echivalare in baza unei grile.Daca obtineti minimum de 100credite cf. grilei,veti fi considerata echivalata cu fc. de profesor pt. inv. primar si veti primi un atestat care va va da dreptul sa profesati in continuare.
Buna ziua,
Sunt invatatoare de 17 ani. Am terminat Colegiul de Institutori Spiru-Haret si Facultatea de Psihologie-Pedagogie Spiru Haret in anul 2011. Am depus dosarul de echivalare a studiilor si a fost respins deoarece nu am gradul didactic I . As dori daca se poate sa fiu lamurita in acest sens.
Buna ziua.Va rog sa ma ajutati intr-o problema misterioasa.In anul 1989 am absolvit facultatea TCM Brasov ,subingineri si modulul de psihopedagogie.In anul 1993 casatorindu-ma in jud Dambovita am dat testare pe liste separate(pt. cei cu studii sup)la invatatori.Am obtinut un post de suplinire si la acea vreme ni s-a spus ca suntem considerati calificati avand modulul dar nu ne putem titulariza pana nu urmam cursuri de specialitate.Intre timp am absolvit Colegiul de institutori, Facultatea de teologie si litere .Sunt titulara din 1998 de cand am terminat colegiul. In perioada 1993-1998 .Acum am vechime de 24 ani. Avand in vedere legislatia de atunci este recunoscuta vechimea ca si calificata din 1993 pana in 1998 cand am terminat colegiul?Multumesc
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2017
munteanca, utilizator
Vorbiti despre vechimea in munca sau vechimea in invatamant?

Alte discuții în legătură

Institutor invatamant de masa pe diploma de absolvire,titular invatator-ed.inv.special miky_candle miky_candle Buna ziua, Am o mare rugaminte...As dori sa stiu in ce situatie ma aflu...Sunt invatator educator titular intr-o scoala speciala si am obtinut in 2009 gradul ... (vezi toată discuția)
Bună seara! am terminat un liceu teoretic, cu diploma de bacalaureat, ... Daniela Surpanu Daniela Surpanu Bună seara! Am terminat un liceu teoretic, cu diploma de bacalaureat, as avea vreo șansă să profesez în domeniul învățământului primar? (vezi toată discuția)
Profesia de invatator MaziluG MaziluG Pentru a profesa ca invatator este obligatorie facultatea de stiinte ale educatiei sau se poate si cu facuktate in alt domeniu? Pot sustine concurs pt ocuparea ... (vezi toată discuția)