avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este perioada preavizului in cazul demisiei?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este perioada preavizului in cazul demisiei?

Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am o functie de executie si as dori sa mai stiu daca sunt obligata sa stau in preaviz exact cat cat scrie in contractul de munca adica 15 zile calendaristice si daca imi dau demisia la zi, ce ar putea sa imi faca firma pt.
care lucrez din punct de vedere legal, in cazul in care nu stau in preaviz?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:12, 21 Ianuarie 2019
1. Din Codul muncii:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


2. Daca in CIM aveti prevazut un preaviz de 15 zile calendaristice atunci aceasta este perioada de preaviz.

3. In perioada de preaviz trebuie sa respectati programul de lucru prevazut in CIM.

4. - Nu exista expresia "demisie la zi".
- Angajatorul poate renunta la preavizul dat de dvs., partial sau total.
- Puteti demisiona si fara preaviz in conditiile art.81(8) din Codul muncii.
In cazul cand in cim este stipulat preavizul de 15 zile calendaristice in cazul demisiei pentru functie executie, iar legislatia actuala prevede 20 zile lucratoare, se respecta preavizul care este trecut in cim ? Ar trebui sa se faca act aditional in care sa fie mentionat noul termen de preaviz de 20 zile lucratoare conf noului cod al muncii ?

Multumesc anticipat!
Art.81 alin.4 C.mun. dispune clar ca , termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Prin urmare, termenul de 20 de zile lucratoare sau de 45 de zile lucratoare este durata maxima pe care o poate avea preavizul in cazul unei demisii a unei persoane cu functie de executie sau de conducere , dupa caz...

In speta, daca in c.i.m. este prevazut un termen de preaviz care nu a fost modificat , atunci acela este termenul de preaviz care trebuie respecta.

Modiificarea termenului de preaviz se poate face numai printr-un act aditonal la c.i.m...
Buna ziua. Doresc sa intreb daca si in anul 2014 mai sunt valabile aceste date, deoarece eu am primit ca raspuns afirmatia ca legea (actuala) bate contractul individual. Cum pot proceda in acest caz? Va multumesc !
Raspunsul dat de mine in 15.01.2012 este valabil si in prezent.

Art.81 C.mun.
....
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
.....

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz Silvan66 Silvan66 Salut, Sunt angajat si am functie de conducere. Vreau sa imi dau demisia cu preaviz. In CIM este stipulata perioada de preaviz in caz de demisie de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul demisiei talidae2000 talidae2000 Buna seara. Stiu ca s-au facut modificari in codul muncii...exista modificari si in cazul preavizului atunci cand iti dai demisia? Care este durata ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediere valcris valcris In cazul functiilor de executie, perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare ? Dar in cazul demisiei salariatului ? Multumesc. (vezi toată discuția)