avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM pe ramura comert
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM pe ramura comert

Buna ziua,

Stiind prevederile CCM pe ramura Comert care mai este in vigoare pana la incheierea unui nou contract:
" Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncã produc efecte dupã cum urmeazã:
a) pentru toti salariatii încadrati în toate unitãtile din ramura comert pentru care s-a încheiat prezentul contract colectiv de
muncã, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strãin/mixt), care sunt prezentate în Anexa nr. 3 la prezentul contract, sau dacã au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publicã, distributia, închirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile, conform codurilor CAEN: 45, 46, 47, 56, 68.2, 92;
b) pentru toþi salariatii încadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitãti pentru care s-a încheiat contractul colectiv
de muncã la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strãin/mixt);
c) pentru toti salariatii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncã încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strãin/mixt). "

Intrebare: se aplica tuturor societatilor chiar daca nu au aderat prin semnatura sau nu sunt afiliate la vreo la Federatia patronala din Comert ?
Implicatia este de natura financiara, adica la acordarea suplimentara a 50 lei la salariul minim brut, la acordarea salariilor compensatorii in cazul concedierii (individuale - 2 salarii brute lunare), etc.

va multumesc,
Cel mai recent răspuns: militaruflorentina , utilizator 11:15, 21 Ianuarie 2012
CCM stipuleaza :
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncã produc efecte dupã cum urmeazã:
a) pentru toti salariatii încadrati în toate unitãtile din ramura comert pentru care s-a încheiat prezentul contract colectiv de muncã, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strãin/mixt), care sunt prezentate în Anexa nr. 3 la prezentul contract, sau dacã au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publicã, distributia, închirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile, conform codurilor CAEN: 45, 46, 47, 56, 68.2, 92;

Asadar, este aplicabil societatilor care sunt prevazute in Anexa 3 la contract, dar si societatilor care au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publicã, distributia, închirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile, conform codurilor CAEN: 45, 46, 47, 56, 68.2, 92.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Care este perioada de aplicabilitate a CCM la nivel de ramura comert? Februarie 2012 sau valabilitatea contractului a incetat la 31.12.2011?

Multumesc anticipat,
Dana P.
Pana la 11.02.2012 mai este in vigoare acest ccm la nivel de ramura ...
multumesc freeelis,

mai am o nelamurire, va rog,
daca ccm pe ramura comert aplicabil este in vigoare pana la 11.02.2012 si cuprinde coeficientii de salarizare , acestia se mai aplica incepand cu 01.01.2012 la sal. min. brut pe economie ?
( CCM- ul prevede ca se aplica doar la sal. min. negociat pe unitate dar care nu poate sa fie mai mic de sal. min. pe ramura comert, adica tot de 750 lei - art. 39 alin. (2)).
Ce inseamna un sal. min. negociat pe unitate ?

cu multumiri anticipate,

In acest caz se aplica coeficentii de salarizare prevazuti in ccm la nivel de ramura comert ...

Salariul minim negociat pe unitate este salariul cu valoarea cea mai mică pe care angajatorul este obligat să-l acorde unui salariat.

Salariul minim negociat pe unitate nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară.

Alte discuții în legătură

Ccm ramura comert florica09 florica09 Sunt in preaviz de la o societate care se ocupa de comert. Daca societatea nu a semnat nici un contract colectiv pe ramura de comert, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Exista ccm ramura comert 2011? danuttunad danuttunad Buna seara, Ceea ce am putut gasi a fost,Contract colectiv de muncă la nivelul Ramurii Comerţ pe anul 2010 inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei şi ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : contractul colectiv de munca la nivel de ramura se aplica la activitatea principala (caen 4941 ... (vezi toată discuția)