avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... medicul de medicina muncii drepturile sau obligatiile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

medicul de medicina muncii drepturile sau obligatiile sale

Buna ziua tuturor, ma confrunt cu o mare problema, fiind insarcinata in 30 saptamani,am mereu aceeasi problema,medicul de medicina muncii ma pune pe drumuri ptr.vizarea concediilor medicale date de specialist,ba ca sunt prea multe zile de concediu (resp.20) ba ca sa-i duc hartie cu ce probleme am si mai nou imi cere sa duc acolo ptr.analiza (urina),ca daca ies nu stiu cum acestea se aproba concediul medical daca nu ,nu.Ce drept are acesta sa conteste concediul acordat de un specialist?de ce spune ca face dosar pentru comisie medicala-risc maternal-cand eu nu cer acest lucru,ptr.ca oricum voi intra in concediu prenatal??:( Ce pot face in acest caz si sunt oare obligata sa fac ce imi cere,din cate stiu eu,administratorul societatii la care lucrez il forteaza sa aprobe sau nu concedii dupa bunul sau plac,in conditiile pe care le prefera acesta(administratorul).Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:45, 1 Mai 2009
Buna dimineata,
pentru concediile medicale cu cod 08 nu trebuie viza medicului de medicina muncii.
Pentru ca acest medic de medicina muncii sa refuze semnarea certificatului de concediu medical trebuie sa aiba motive serioase, bine intemeiate si argumetate.
Faptul ca nu vrea sa semneze nu este o optiune pe care o poate avea.
nikol.ilea a scris:

Buna dimineata,
pentru concediile medicale cu cod 08 nu trebuie viza medicului de medicina muncii.
Pentru ca acest medic de medicina muncii sa refuze semnarea certificatului de concediu medical trebuie sa aiba motive serioase, bine intemeiate si argumetate.
Faptul ca nu vrea sa semneze nu este o optiune pe care o poate avea.

Din cate povesteste dna. se intelege ca aceste concedii medicale nu sunt de sarcina si lauzie ci au alte diagnostice. Sigur ca medicul de medicina muncii vizeaza chiar si concediile de maternitate, de ce nu? Sigur ca poate contesta chiar si diagnosticul unui medic specialist, si o face din calitatea lui de medic de medicina muncii, si tot in aceasta calitate poate face si un dosar de risc maternal in special daca mama vine cu concedii medicale in timpul sarcinii, si poate cere si efectuarea unor analize daca suspecteaza ca medicalul are un diagnostic care este suspec a fi fals.
Una este sa solicite salariatului sa faca analize si alta sa respinga plata c.m.
Daca insa salariatul considera ca este hartuit poate face reclamatie la colegiul medicilor.
Concediile medicale cu cod 08 nu se mai vizeaza de medicul de medicina muncii. Din experienta va spun :)
Cred ca medicul de medicina muncii trebuie sa prezinte mai intai motivele clare si intemeiate pentru care refuza semnarea certificatelor. Faptul ca s-au prezentat "prea multe" certificate nu poate justificat refuzul semnarii si nici nu sunt de parere ca trebuie sa punem oamenii pe drumuri dupa bunul plac. 20 de zile, dupa cum spuneti, nu sunt asa de multe.
Vizarea concediilor medicale de catre medicul de medicina muncii este o ILEGALITATE;

Art.27 din legea 418/2004: medicului de medicina muncii "nu i se poate cere sa verifice veridicitatea lipsei de la serviciu a angajaţilor pe motive de imbolnavire."

Clar?

De altfel este incorect si dpdv deontologic, ce autoritate are un medic sa verifice sau sa vizeze documentele medicale emise de alt medic?
Sa vedem si ce zice Codul muncii:

Art. 182. - Angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii.
Art. 183. - (1) Serviciul medical de medicina a muncii poate fi un serviciu autonom organizat de angajator sau un serviciu asigurat de o asociatie patronala.
(2) Durata muncii prestate de medicul de medicina a muncii se calculeaza in functie de numarul de salariati ai angajatorului, potrivit legii.
Art. 184. - (1) Medicul de medicina a muncii este un salariat, atestat in profesia sa potrivit legii, titular al unui contract de munca incheiat cu un angajator sau cu o asociatie patronala.
(2) Medicul de medicina a muncii este independent in exercitarea profesiei sale.
Art. 185. - (1) Sarcinile principale ale medicului de medicina a muncii constau in:
a) prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale;
b) supravegherea efectiva a conditiilor de igiena si sanatate in munca;
c) asigurarea controlului medical al salariatilor atat la angajarea in munca, cat si pe durata executarii contractului individual de munca.
(2) In vederea realizarii sarcinilor ce ii revin medicul de medicina a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de munca sau a felului muncii unor salariati, determinata de starea de sanatate a acestora.
(3) Medicul de medicina a muncii este membru de drept in comitetul de securitate si sanatate in munca.

Art. 186. - (1) Medicul de medicina a muncii stabileste in fiecare an un program de activitate pentru imbunatatirea mediului de munca din punct de vedere al sanatatii in munca pentru fiecare angajator.
(2) Elementele programului sunt specifice pentru fiecare angajator si sunt supuse avizarii comitetului de securitate si sanatate in munca.
Art. 187. - Prin lege speciala vor fi reglementate atributiile specifice, modul de organizare a activitatii, organismele de control, precum si statutul profesional specific al medicilor de medicina a muncii.

Alte discuții în legătură

Restructurare femeie insarcinata. ilinca_c2001 ilinca_c2001 salutare, vreau sa aflu un raspuns de la un expert daca firma la care lucrez ma poate restructura daca sunt insarcinata.multumesc. (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Protectia gravidelor la locul de munca rrramor rrramor Buna ziua, Ce trebuie sa scriu in ROI legat de protectia salariatelor gravide la locul de munca? Multumesc. (vezi toată discuția)