avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract obligatoriu durata minima 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract obligatoriu durata minima 2 ani

M-am angajat de curand la o firma de telecomunicatii si mi se impune semnarea unui contract de obligativitate sa raman in firma pentru o perioada de 2 ani ca urmare a plecarii intr-un schimb de cunostiinte/training in afara tarii.
Doresc sa stiu daca este legala aceasta obligativitate de a nu parasi firma platind altfel suma investita in mine.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 27 Ianuarie 2012
Reprezinta clauza de formare profesionala si este legala.
Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Da, este legala o asemenea clauza la c.i.m. ... In cazul in care ati participat sau stagiu de formare profesionala initiat de angajator si toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta. , atunci nu aveti posibilitatea de a avea initiativa incetarii contractului individual de munca pe o anumita perioada de timp ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
Perioada respectiva va fi stabilita printr-un act aditional la c.i.m.
Nerespectarea de catre dvs a acestei obligatii, determina obligarea la suportarea tuturor cheltuielilor, proportional cu perioada nelucrata din cea stabilita prin actul aditional.

Atunci cand initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala apartine salariatului, aceasta clauza nu-si mai produce efecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)
Formare profesionala......... r0nn r0nn Buna ziua, Acum 9 luni de zile m-am angajat la o firma, aceasta firma m-a trimis la un stagiu de pregatire in afara tarii. Stagiu de pregatire a durat 15 ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)