avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza contractuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza contractuala

Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma pună sa achit contravaloarea costurilor aferente trainingului? Menționez ca in contract scrie ca acesta este încheiat pe o perioada nedeterminata, însă a fost introdusă si aceasta clauza de 2 ani de zile.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 19 Ianuarie 2017
Codul Muncii
art.198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Si daca nu exista acest act adițional, ci o simpla clauza contractuala, inseamna ca anagajatorul nu se încadrează in normele legislative, din cate inteleg.
Puteti posta clauza respectiva , ca sa vedem despre ce este vorba ?
Clauza se regăsește la punctul M. Drepturi si obligații generale ale părților, subpunctul i):
"Obligația de a restitui proporțional cu timpul ramas nelucrat cheltuielile ocazionate cu stagiul de formare profesională inițială suportate de (numele companiei) in cuantum de X, daca:
- dupa finalizarea stagiului nu veti lucra in societate timp de 2 ani de la data finalizării stagiului de formare profesională;
- contractul individual de munca al salariatului încetează fie din proprie inițiativa si fara acordul anagajatorului (Art 81 din Codul Muncii), fie din culpa salariatului, la inițiativa angajatorului in condițiile ART 61 lit a) din Codul Muncii
Este valabila acea clauza, astfel daca intr-o perioada de maxim timp de 2 ani de la data finalizării stagiului de formare profesionala, aveti initiativa incetarii c.i.m. sunteti obligata la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform acestei clauze.

Demisia nu necesita acordul angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract obligatoriu durata minima 2 ani bogdanstanciu bogdanstanciu M-am angajat de curand la o firma de telecomunicatii si mi se impune semnarea unui contract de obligativitate sa raman in firma pentru o perioada de 2 ani ca ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)
În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)