avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Cum interpretam corect?
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Cum interpretam corect?

Buna ziua,

Va rog respectuos sa-mi comunicati un punct de vedere asupra urmatoarei probleme de interpretare
Este vorba de prevederile Legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. Legea doreste sa pastreze pajistile declarate la 1 ianuarie 2007 ca fiind pajisti.
Legea prevede ca România menţine şi se asigură că suprafeţele declarate ca pajişti la 1 ianuarie 2007 sunt în continuare utilizate pentru creşterea animalelor şi producerea de furaje.
Art.1 alin.1 lit.f statueaza ca "Sunt supuse regimului de organizare, administrare şi exploatare următoarele categorii de pajişti f) alte suprafeţe de pajişti proprietate privată, declarate de către agricultori Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în anul 2007. "
Mai departe, art.5 - (1) prevede ca "Pajiştile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi c) nu se vor înstrăina, nu se vor împărţi, nu pot fi grevate de niciun drept real sau personal şi nu li se va schimba categoria de folosinţă. " Fara a include litera f) citata mai sus.
In continuare, cap III intitulat Pajistile in indiviziune statueaza ca "Pajiştile în indiviziune, constituite fie prin legi de împroprietărire, fie ca efect al actelor de proprietate sau cu acordul coproprietarilor, sunt terenuri cu caracter de bun obştesc dintr-o comună ori mai multe comune şi se folosesc în comun ca păşune, ca fâneaţă sau pentru cultivarea plantelor de nutreţ în cadrul asociaţiilor de păşunat de către aceştia.

Art. 20 - Schimbarea categoriei de folosinţă a pajiştilor se face cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, autoritatea competentă pentru menţinerea terenurilor destinate păşunilor permanente în România."
Din cuprinsul actului normativ nu reusesc sa-mi dau seama daca legiuitorul vizeaza interdictia schimbarii categoriei de folosinta sau obligativitatea obtinerii acordului de la ministerul agriculturii, in cazul persoanelor fizice. Deci strict persoane fizice proprietari de teren declarat ca pajisti permanente in anul 2007.
Legea vizeaza pajistile apartinand unitatilor administrativ teritoriale unde prevede clar ca le este interzis sa schimbe categoria de folosinta sau cele aflate in indiviziune unde pentru schimbarea categoriei de folosinta este nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii. Ce regim se aplica persoanelor juridice care totusi sunt fizate in art.1 alin.1 lit.f?

Va multumesc mult,

Alte discuții în legătură

Pasunatul abuziv pe pasunea comunala johnnydanut johnnydanut Buna ziua! Sunt presdintele unei asociatii a crescatorilor de animale ce a concesionat de la primarie pasunea comunala si din cand in cand gasesc pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Subventie apia lexie lexie Salut, intrebarea mea este daca banii primiti de la APIA sunt considerate ca fiind subventii in intelesul prevederilor art. 28 din Legea 214/2011? Eventual ... (vezi toată discuția)
Intrebare conditii construire cabana GabrielDobrescu GabrielDobrescu Care sunt conditiile in vederea construirii unei cabane pe teren extravilan la Campulung Moldovenesc.Multumesc. (vezi toată discuția)