avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Modificare abuziva a dobanzi
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Modificare abuziva a dobanzi

Buna ziua

In 2007 am incheiat un contract de credit cu o banca. In 2011 observ ca rata s-a schimbat ma duc la banca si ei zic ca a crescut datorita euriborului. Nu inteleg de ce deoarece la mine in contract apare 5.95%. Fac hartie la banca prin care cer sa revina la rata veche si ei imi raspund:
" In data de.. ati incheiat contractul de credit nr... cu o rata a dobanzi de 5,95% pe an pana la notificarea ulterioara a banci, calculata la suma rambursata " - exact cum scrie in contract
"Conform articolului 3.1 din contractul de credit semnat de dumneavoastra modificarea dobanzi apartine exclusiv creditorului . In acest sens . In acest sens va rugam sa aveti in vedere articolulul enuntat anterior ce vrevede ca ~Banca are dreptul de a modifica rata dobanzii in functie de costurile de refinantare de pe piata monetara de capital cat si in functie de costurile surselor de finantare proprii . Banca va va informa despre o asemenea modificare ( in ceea ce priveste dobanda ), utilizand la alegerea unilaterala a bancii orice mijloc de comunicare ( notificare scrisa, SMS, e-mail, afisarea la sediile unitatilorsi/sau publicarea pe pagina de internet)" exact cum scrie in contract
"Avand in vedere prevederile articolului 37 din oug 50/2010 - In contractele de credit cu dobanda variabila se va aplica urmatoarea regula : dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta Euribor, robor...in functie de valuta creditului , la care creditorul apoate adauga o anumita marja, fixa pe toata pe toata durata desfasurarii contractului. Banca a trimis in atentia dumneavoastra in luna septembrie aderesa nr.... prin care ati fost informat ca aveti posibilitatea de a alege una din cele 2 variante de mai jos:
Dobanda fixa 5.95%
Dobanda variabila formata din Euribor la 6M ( 1.03)+ marja banci 4.92.
Avand in vedere ca nu ati comuniocat bancii in termenul solicitat obtiunea dumneavoastra, Banca a dat curs mentiunilor OUG 50/2010 efectuind setarile pt dobanda variabila formata din indicatorul Euribor 6m + marja bancii.

Mentionam ca baca si-a indeplinit obligatia de instintare prealabila prin scrioarea nr....expediata la adresa....pentru care s-a primit raspunsul de la curier " plecat din localitate. Astfel conform dispozitiilor art10.1 din Contractul de credit.... aceasta este considerata valabila trimisa prin posta cu confirmare de primire la adresa din preambulul contractului.
Prin urmare avand in vedere prevederile din contract cat si dispozitiile legale aplicabile la momentul respectiv modificarea dobanzi a fost corect efectuata " .


Cam asa a sunat raspunsul bancii nu inteleg cum au putut sa modifice contractul cand in OUG 50/2010 la art 40 al 2 spune ca creditorul trebuie sa faca toate diligentele nu sa trimita o singura adresa prin firma de curierat subordonata, de asemenea la art 41 spune ca neprimirea unui raspuns din partea consumatorului nu constituie acceptare tacita.... Cam asa am inteles eu.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi pentru masurile pe care pot sa le iau impotriva bancii.


Va multumesc

Alte discuții în legătură

Schimbarea dobazii in una variabila mada9luci mada9luci Buna ziua, Va rog sa ma indrumati ca tr facut in situatia mea. In sept.2007 am luat un credit cu doanda fixa de 5.95% in noinembrie mi-a crescut donada la ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 patrick 16 patrick 16 Am o intrebare in legatura cu OUG 50/2010 ,in 2009 am contactat un credit ipotecar ,in care la dobanda era stipulat : EURIBOR la 6 luni + 4,29 p.a.( la timpul ... (vezi toată discuția)
Rectificare dobanda cf.oug.50/2010 ana.avasiicii ana.avasiicii Buna ziua Am un credit nevoi personale cu garantie imobiliara contractat in martie 2008 la o banca. La acest contract am avut dobanda fixa un an, dupa data ... (vezi toată discuția)