avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Chemare in Judecata Societate Asigurari
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Chemare in Judecata Societate Asigurari

Buna seara,

La inceputul lunii Decembrie, anul trecut am avut un accident rutier in urma caruia autoturismul pe care il conduceam a fost avariat.
Autoturismul este achizitionat in leasing si asigurat casco la [EDITAT].

A fost deschis dosarul de dauna si evaluata reparatia de catre un service impus de asigurator, la 12.000 euro. Valoarea asigurata este de 9700 euro. Conform contractului se considera dauna totala atunci cand valoarea estimata a reparatiei depaseste 90% din valoarea bunului, asa cum este si cazul de fata.

Problema este ca de la deschiderea dosarului [EDITAT] refuza sa imi furnizeze informatii concrete cu privire la stadiul dosarului, mentionand de fiecare data ca se efectueaza cercetari cu privire la circumstantele in care s-a produs accidentul. Am aflat de la service, ca acestia au fost notificati informal, printr-un email de catre inspectorul de dauna ca auto nu intra in reparatie intrucat suma asigurata este mai mica decat valoarea reparatiei.

Eu am insistat cu numeroase telefoane, mail-uri, notificari pentru a se face constatarea daunei totale. In lipsa acestei constatari eu nu pot inceta contractul de leasing si sunt in continuare obligat la plata ratelor.

La notificari mi se raspunde ca au fost inregistrate si voi primii un raspuns in termenul maxim legal de 30 de zile. Mi-au dat un raspuns sec, doar dupa ce aproape s-au implinit cele 30 de zile spunandu-mi ca se efectueaza cercetari si voi fi notificat imediat ce acestea sunt finalizate.
Mai mult, in contractul de casco este mentionat un termen de 15 zile lucratoare pentru plata despagubirilor, de la momentul la care am furnizat ultimul document solicitat de asigurator. Ultima data am predat documentele solicitate pe 15 decembrie.

Personal consider reactia lor un abuz, avand in vedere, ca cel putin contractual declararea daunei totale nu este conditionata de finalizarea unor cercetari. Nu am cerut acceptul de plata, pentru ca inteleg dorinta de cerceta circumstantele accidentului, desi aceste cercetari nu sunt prevazute in contract, iar[EDITAT] evita sa imi ofere un termen pentru finalizarea acestora, ci pur simplu constatarea daunei totale pentru a putea inchide contractul de leasing.

Pe 13 Ianuarie, am facut si o sesizare la CSA de la care nu stiu ce sa astept.
As dori sa ii chem in judecata insa nu stiu exact pe ce articol de lege sa merg.

Imi puteti da un sfat?

Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 18:22, 1 Februarie 2012
Daca la dosar aveti imputernicire de la leasing , de regula in aceasta se mentioneaza clar ca in cazul daunei totale viramentul se face catre ei.
In acest caz ar trebui sa va adresati unitatii service si sa va puna la dispozitie devizul. Solicitati apoi datele de la leasing pentru a formula cererea de despagubire si o depuneti impreuna cu devizul la societatea de asigurari (solicitati in copie numar de inregistrare).
Numai dupa ce formulati cererea de despagubire aveti temei legal sa ii actionati in judecata daca acestia nu fac plata in termen de 15 zile de la inregistrare. Acesta este ultimul document necesar finalizarii dosarului de dauna (odata cu cele solicitate in scris de catre asigurator, daca au facut asta). Daca dumneavoastra nu formulati cererea de despagubire puteti astepta mult si bine... asiguratorul nu are nici-un interes sa va roage sa faceti asta.... si fiind vorba de un contract de asigurare facultativ, valoarea prejudiciului trebuie solicitat de catre dumneavoastra. Mai departe este treaba lor sa conteste valoarea solicitata daca declara dauna totala sau pot repara masina intr-o suma care sa nu depaseasca 90% din suma asigurata.
In imputernicire nu este mentionata situatia in care auto este dauna totala.
Am obtinut devizul de la unitatea reparatoare. Ce date ar trebui sa solicit de la leasing?

multumesc!
In mod normal asa se procedeaza, despagubirile sunt luate de catre utilizator iar daca este vorba despre dauna totala ... atunci despagubirea va fi acordata catre leasing (proprietar) urmand a va descurca cu acestia.
Ca sa puteti intocmi cererea de despagubire trebuie sa solicitati datele societatii de leasing (sunt trecute si in contract) si contul in care se va face viramentul banilor catre ei.
trebuie completat un formular tipizat, sau pot redacta eu o cerere?>
Indicat este sa o formulati dumneavoastra.... formularul tipizat il face societatea de asigurari dupa bunul plac ... mai mult, o sa le dati de banuit daca le solicitati un formular ca sa il completati.
De regula aceste cereri ar trebui sa fie redactate de catre pagubiti... de aceea se numeste "cerere de despagubire"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea casco si firma de leasing donigao donigao Buna ziua, As dori sa obtin ajutor in urmatoarea speta: Starea de fapt: Firma la care sunt asociat are drept de utilizare asupra unui autovehicul ... (vezi toată discuția)
Dosar dauna !! Graure Ionut Graure Ionut Buna ziua !! Am deschis un dosar de dauna la Asirom pitesti pe data de 14 Decembrie 2017..S a făcut constatarea, S a făcut devizul de către service S a ... (vezi toată discuția)
Plata dauna totala Helfer Helfer Buna ziua. De curand am avut un accident cu autovehicolul care este cumparat cu credit de la o banca. Am asigurare Casco iar masina este asigurata la suma de ... (vezi toată discuția)