avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Plata dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Plata dauna totala

Buna ziua. De curand am avut un accident cu autovehicolul care este cumparat cu credit de la o banca. Am asigurare Casco iar masina este asigurata la suma de 19.000 Lei. In urma evaluarii pagubei (dupa reparatie) mi s-a comunicat ca este vorba de dauna totala si ca am de platit 14.000 lei (schimbat bara fata, capota motor, faruri si radiator) iar conform metodei de calcul mentionate in contractul de Casco, asiguratorul nu imi acorda decat jumatate din contravaloarea daunei. Sunt pus in fata faptului ca nu am de unde sa platesc acesti bani. Puteti va rog sa imi dati un sfat? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 22:50, 3 Februarie 2011
Valoarea despagubirii nu poate depasi suma rezultata din: valoarea de inlocuire (de piata de la momentul daunei sau al asigurarii - de regula minima dintre ele) minus fransiza minus valoarea epavei.
O solutie ar fi sa vindeti epava si sa cumparati un alt autoturism, daca nu sunteti legat sentimental de actualul...

Succes!
Avand asigurare CASCO in mod normal si firesc nu ar trebui sa achitati nimic, doar eventualele fransize existente in contract
Cu cat autoturismul e mai vechi, cu atat valoarea lui de inlocuire e mai mica si orice dauna mai "serioasa" te arunca in ceea ce se cheama Dauna totala "economica" (valoarea reparatiei depaseste suma descrisa mai sus ca despagubire maxima).
Eu consider ca cel ce decide sa repare autoturismul plateste tribut valorii sentimentale: nu doreste sa se desparta de vechiul autoturism.
Ar putea fi si un motiv economic in cazul in care devizul pentru reparatii in service-ul agreat si care sta la baza inchiderii amiabile a dosarului de dauna poate fi "batut" de o reparatie in regie proprie, sensibil mai ieftina.
Nu este clara explicatia cazului: ce semnifica acea "jumatate din valoarea daunei":
-aveti o fransiza de 14000 lei ?
-aveti o fransiza procentuala(50% din dauna) ?
-cei 14000 lei reprezinta valoarea reparatiei sau depasirea val.dauna totala?
- "metoda de calcul casco" este a daunei totale sau a despagubirii in urma daunei?
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
nucu$, utilizator
- valoarea fransizei este de 426 Ron si nu este procentuala
- cei 14000 reprezinta valoarea reparatiei conform devizului
- "despagubirea neta ce se va plati de catre asigurator este de ~ 6.000Lei" restul pana la 14.000Lei trebuie sa o achit eu.
- conform contract asigurare, cuantumul daunei se determina in fct. de valoarea comerciala actuala a masinii. Valoarea despagubirii se diminueaza cu val. epavei si primele pana la sf. perioadei de asigurare (1 an).
- inca ceva....polita este cesionata bancii, masina fiind achizitonata in rate
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
Helfer, utilizator

Alte discuții în legătură

Tergiversare despagubire dauna casco mitrutpaul mitrutpaul Am avut o dauna si am incercat sa-mi repar masina pe polita casco. Cu toate ca masina este asigurata la suma de 3100 euro iar devizul emis de service(cu care ... (vezi toată discuția)
Dauna totala dandecu23 dandecu23 Buna ziua, Am un Vw Bora din 2005 care este asigurat CASCO la [EDITAT]. Am lovit masina si a rezultat o dauna care a fost estimata de reprezentanta VW la ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in contabilitate a unei fransize mada9luci mada9luci Pe polita de asigurare CASCO e stipulat ca pt o avarie ce depaseste suma de 150 euro imi va deconta firma de asigurare cu conditia ca aceasta valoare de 150 ... (vezi toată discuția)