avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.I.M. pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.I.M. pe perioada determinata

Buna ziua,

As avea nevoie de ajutor in clarificarea unei situatii legate de CIM:

Am fost angajat pe perioada determinata 3 luni (asa zisa perioada de proba), perioada ce a luat sfarsit pe data de 25 Octombrie 2008. Pana in prezent am fost asigurat verbal ca acest tip de contract este doar o formalitate, urmand ca la sfarsit acesta sa fie prelungit pe perioada nedeterminata. De altfel, la negoicierile de angajare s-a discutat despre un job permanent si nu unul temporar.

Perioada determinata a expirat fara ca angajatorii sa faca vreo actiune in sensul finalizarii perioadei, subintelegandu-se din activitatea de zi cu zi ca nu ar fi nici un motiv pt care sa nu devina permanenta angajarea.

Am lucrat mai bine de o saptamana fara sa prelungesc contractul in mod oficial, fiind anuntat in ultima zi a saptamanii trecute ca compania a decis ca nici un contract pe perioada determinata sa mai fie prelungit.

Ce se intampla in situatiile in care CIM ep perioada determinata expira, iar angajatorul sau angajatul nu efectueaza nici un dememrs de a inceta sau a continua colaborarea, iar angajatul continua sa lucreze (de ex 1 saptamana)? Se considera automat CIM pe perioada nedeterminata?

exista vreun demers pe care il pot face ca si angajat pentru a-mi asigura CIM nedetermiant in conditiile de mai sus?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:53, 2 Noiembrie 2008
In primul rand CIM pe perioada determinata nu poate fii considera perioada de p[roba pt un CIM pe perioada nedeterminata sau pentru un alt CIM. In codul muncii, art 83 este prezentata clar perioada de proba pentru CIM pe perioada determinata:
Art. 83. - Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăsi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariatilor încadrati în functii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Conform art 80 (alin 2 si 3) din codul muncii: (2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit si după expirarea termenului initial, cu acordul scris al părtilor, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82 si de cel mult două ori consecutiv (termenul fiind de maxim 24 de luni).

In orice caz, prelungirea tacita nu inseamna un alt CIM, nici pe perioada determinata, nici pe perioada nedeterminata.
Orice CIM se incheie doar in forma scrisa si se inregistreaza la ITM.



Multumesc dar nu inteleg o chestie, ce drepturi am eu ca angajat in perioada prelungirii tacite? Compania imi poate simplu spune sa nu mai vin la serviciu si eu trebuie sa accept?
Atat timp ce CIM pe perioada determina s-a incheiat pe data de 25.10.2008 si dumneavoastra nu ati incheiat un alt CIM cu angajatorul va aflati in situatia "munca la negru", adica fara forme legale.....si angajatorul va poate zice, bine-merci: "de maine nu mai veniti la munca ". Cred ca ar trebui sa va clarificati situatia raportul de munca cat mai curand posibil, deci vorbiti cu angajatorul.
Parerea mea personala este ca nu puteti face nici un fel de demers in a forta conducerea unitatii sa va incheie un CIM nou si pe o perioada nedeterminata. Doar daca in urma unei discutii amiabile o veti convinge sa va pastreze ca angajat.
Vigilante a scris:

.............
Ce se intampla in situatiile in care CIM ep perioada determinata expira, iar angajatorul sau angajatul nu efectueaza nici un dememrs de a inceta sau a continua colaborarea, iar angajatul continua sa lucreze (de ex 1 saptamana)? Se considera automat CIM pe perioada nedeterminata?

exista vreun demers pe care il pot face ca si angajat pentru a-mi asigura CIM nedetermiant in conditiile de mai sus?

Va multumesc!


Contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat - art.56 lit.j C.mun.
Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor.
Daca angajtorul nu mai doreste prelungirea termenului de valabilitate pentru contract, nu aveti nicio posibilitatea de a-l forta sa afca acest lucru.

Alte discuții în legătură

Contract de munca carmencj carmencj Buna ziua as vrea sa va intreb si eu ceva :daca firma la care am lucrat m-a dat in somaj iar dupa 4 luni m-a reangajat dar pe o perioada limitata ce expira ... (vezi toată discuția)
Cim negrila negrila pe cat timp se poate incheia un cim, si cum se face trebuie reinoit la un anumit termen sau cum, mai sunt obligatorii Cartile de munca. va multumesc (vezi toată discuția)
Cim pe perioada determinata suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca se incheie un CIM pe durata a 7 zile, cu perioada de proba de 5 zile lucratoare (angajatul este muncitor necalificat, iar activitatea in ... (vezi toată discuția)