avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vreau sa imi vand partea din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vreau sa imi vand partea din firma

va rog sa ma ajutati cu un raspuns. am o firma cu 2 asociati, si vreau sa-mi vad doar eu partea. momentan asociatul nu doreste sa-mi cumpere partea, iar eu vreau sa o vand. ce trebuie sa fac in acest caz?
Teoretic in actul constitutiv ar trebuie sa aveti prevazuta modul de transmitere a partilor sociale prin cesiune. Daca asociatul dvs. nu doreste sa le cumpere puteti sa le transmiteti unei terte persoane.
Notificati-l pe asociat cu privire la intentia dvs. de cesiune a partilor sociale pe care le detineti, iar daca acesta in termen de 30 de zile nu isi exprima intentia de a le dobandi le puteti cesiona unei terte parti. Notificarea transmiteti-o in scris, fie prin inmanare directa cu semnatura pe exemplarul oprit pentru dvs., fie prin scrisoare cu confirmare de primire.
multumesc pentru rapsuns. :)
nu le puteti vinde fara acordul LUI.
Nu stiu in ce masura se pot transmite partile sociale unei persoane daca asociatul care ramane in firma refuza sa le cumpere...SRL-ul este tipul de societate de persoane care are la baza increderea reciproca a asociatilor, este constituita intuitu personae si este pregnant elementul afectiv - affectio societatis. In acest sens art. 192 alin.2 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale arata foarte clar faptul ca ,, pentru hotararile care au ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul in care legea sau actul constitutiv prevede altfel". De asemenea la art. 202 este specificat modul in care se poate face cesiunea partilor sociale intre asociati. In acest sens, art. 202 alin. 2 ne arata ca,, transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social".
Daca asociatul nu doreste sa va cumpere partile sociale, aveti posibilitatea sa solicitati retragerea din societate in instanta in conformitate cu art. 226 lit.c raportat la art. 194 lit. d din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Parerea mea.:)
nashpa situatia. deci trebuie neaparat sa ajungem la tribunal? doar asa pot sa le vand?#-o

nu stiu daca este relevant. la inceput am fost unic asociat, si pe urma al dat jumatate din actiuni.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Transmiterea de parti sociale catre persoane din afara societatii Ramona.Ciobota Ramona.Ciobota Buna ziua, as dori sa stiu daca transmiterea de parti sociale catre o persoana din afara societaii este permisa fara acordul tutror asociatilor. actul ... (vezi toată discuția)
Doresc sa renunt la partile mele sociale. user1984 user1984 Sunt asociat intr-un SRL cu 45% (9 parti sociale). Partenerul meu are 55% (11 parti sociale). Tot el detine si functia de administrator al firmei. Activitatea ... (vezi toată discuția)