avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare comodatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare comodatar

Buna ziua.
Va scriu in calitate de comodatar care urmeaza sa fie evacuat. Situatia este urmatoarea: am incheiat un contract de comodat pentru un apartament; mai sunt 4 ani pana la termenul stipulat. Am deschis o societate al carei sediu social este pe apartamentul respectiv. In urma unor divergente cu proprietarii, imi este frica ca ma vor evacua din apartament( am informatii ca vor face o vanzare-cumparare fictiva, urmand ca "noul proprietar" sa nu aprobe comodatul).
Intrebarea mea este urmatoarea: care este termenul minim in care ma pot da afara (in aceasta situatie, cu vanzare-cumparare fictiva, ei avnd cadastrul si intabularea apartamentului)? Exista alta varianta legala pentru ei, in care sa ma poata da afara in cateva zile (eu am echipament mare acolo, este f dificil sa fac mutarea de pe o zi pe alta)?
Nu exista nici o prevedere, un termen minim, nu este obligat sa ma notifice inainte cu cateva zile? Precizez ca in contract scrie ca :" se aplica conditiile art 1560 si urmatoarele Cod Civil."

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Simplu71 , utilizator 00:33, 9 August 2021
Notaţi contractul de comodat în cartea funciară a imobilului, pentru a-l face opozabil cumpărătorului.

Dacă prin contractul de comodat nu s-a stabilit că acesta încetează în cazul vînzării imobilului, cumpărătorul va fi obligat să respecte contractul.

Comodatul nu poate fi desfiinţat unilateral decît în condiţiile art.1572-1573 C.civil sau dacă folosinţa improprie a dus la degradarea apartamentului sau la modificarea lui neautorizată de către comodant.

PS Contractul este încheiat de dumneavoastră sau de societate? Cine este comodatarul? Ave'i acordul pentru modificarea (schimbarea destinaţiei) apartamentului?

Liviu S.Bordaş
Contractul este incheiat de societate, iar eu sunt administratorul; comodantul este nasul meu, proprietar al apartamentului. Am toate actele care au fost necesare pentru stabilirea sediului social acolo.
In comodat nu se stipuleaza decat ca este supus conditiilor art 1560 si urm C Civ. Asta inseamna ca nu este prevazut ca se incheie prin vanzare-cumparare, nu?
Pe mine ma intereseaza sa nu ma poata da afara de pe o zi pe alta. Oricum, pana la sfarsitul lunii ma mut de acolo, pentru ca nu stau in apartamentul omului fara aprobarea lui, chiar daca as avea dreptul. Dar ma intereseaza daca are cum sa ma dea afara in doua zile si sa risc sa raman cu echipamentele in strada.

Va multumesc
O, nu, nu exista riscul de a va scoate de-acolo intr-o luna...
Trebuie proces, apoi executare... dureaza...
Eu insa l-as nota in CF asa, sa-l invat minte... :D
Da,ar fi o idee...
Si ce ar presupune notarea in CF? =D>
Pentru a putea da un raspuns mai exact ar trebui sa cunoastem cel putin modalitaţile de incetare ale contractului acceptate de parti la semnarea contractului de comodat!
Oricum, legal ar trebui sa primiti mai intai o notificare sau orice act expres din partea comodantului de intentie a incetarii contractului dumneavoastra de comodat, cu motive clare ce sunt stipulate in contract şi binenteles un termen care şi acesta a fost stipulat în contract, sau daca nu va fi termenul legal luat in considerare!
Daca ar exista o intentie de vanzare a imobilului, potrivit legii, contractul dumneavoastra nu poate fi intrerupt fiind continuat cu noul proprietar in aceleasi condiţii până la încetarea de drept a contractului dumneavoastra, acest lucru numai în cazul în care nu ati prevazut de bun acord o alta clauza de incetare.

Alte discuții în legătură

Incetare contract de comodat cls cls Buna ziua. Am o intrebare pt dvs : cum pot inceta un contract de comodat? Precizez urmatoarele: in primul rand , eu sunt comodatarul; contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie PetruMihai PetruMihai Hristos a inviat! Urmaresc de mult timp acest forum cu mare placere si interes. Este prima data cand propun spre dezbatere o problema ... (vezi toată discuția)
Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)