avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie

Hristos a inviat!
Urmaresc de mult timp acest forum cu mare placere si interes. Este prima data cand propun spre dezbatere o problema personala.

Nelamurirea mea este urmatoarea:
In anul 2006, parintii mei mi-au donat prin contract de donatie autentic un teren si un apartament.
Voi transcrie mai jos cateva randuri din contract pe care le consider eu esentiale pentru a oferi un raspuns la intrebarea ce o voi adresa mai jos.
1) Teren: "inscris in CF a localitatii ... sub nr..., DONATIE SCUTITA DE RAPORT"
2) Apartament: "Apartament compus din cinci camere si dependinte, inscris in CF......, DONATIE SCUTITA DE RAPORT, precum si dreptul de coproprietate fortata si perpetua asupra tuturor partilor din imobil care prin natura si destinatia lor sunt in folosinta comuna a tuturor coproprietarilor din imobil. Odata cu apartamentul ce se doneaza se transmite donatarului si dreptul de folosinta asupra terenului aferent in indiviziune..."
"Declaram ca garantam pe donatar impotriva oricaror evictiuni totale sau partiale ale imobilelor ce se doneaza.
In stapanirea de fapt si de drept asupra imobilului descris la pct. 1, donatarul intra de astazi data autentificarii prezentului contract; in stapanirea de drept asupra imobilului descris la pct. 2, donatarul intra de astazi data autenficarii prezentului contract, iar in stapanirea de fapt, acesta va intra dupa decesul mamei, aceasta rezervandu-si un drept de uzufruct asupra imobilului de la pct. 2, pentru tot timpul vietii sale."


Ma intereseaza sa aflu ce inseamna ceea ce am evidentiat mai sus si, in mod special, daca pot vinde sau nu terenul.
Mai mult decat atat, precizez faptul ca exista incheiat un contract de comodat anterior contractului de donatie intre o societate comerciala si parintii mei in calitate de proprietari(la acea vreme) ai terenului ce mi l-au donat.

Voi transcrie mai jos cateva randuri din contractul de comodat:
"Data si locul incheierii: 01.03.2005"
"Obiectul contractului: Primii (parintii mei), in calitate de comodanti, atribuie secundului (societatea comerciala), in calitate de comodatar, folosinta cu titlu gratuit a imobilului situat in ..., in vederea efectuarii de activitati comerciale d catre comodatar."
" Durata contractului: Prezentul contract este incheiat pe o perioada de 14 ani si intra in vigoare de la data incheierii cu drept de prelungire pentru inca cinci ani"
"Clauze contractuale:
Comodatarul are dreptul sa incheie contracte de inchiriere si subinchiriere a imobilului preluat prin contractul de comodat in limita termenului pentru care a fost incheiat.

Daca ma impedita in vanzarea terenului acest contract, in ce conditii il pot rezilia?
Este esential sa va spun faptul ca mama mea nu a semnat personal acest contract de comodat, ci a semnat tatal meu in locul ei. Este acesta un motiv de nulitate ce poate fi invocat?
Nu am contractul de comodat in original, ci doar in copie xerox.

Astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:16, 11 Mai 2013
1. sunteti, potrivit donatiei proprietar
2. intrebare: cum de doar mama si-a rezervat uzufructul viager? a anticipat tatal dvs ca moare primul? a murit?
3. fiind succesor in drepturile parintilor dvs contractul de comodat va este opozabil dvs cum era si parintilor dvs
4. obiectul contractului de comodat il constituie terenul, cred...si astfel apreciez ca nu aveti folosinta la nimic
Va multumesc pentru raspuns.
Tatal meu este in viata. El nu si-a rezervat uzufructul viager, insa a facut un contract de comodat in numele lui si al mamei cu o societate pe care o controleaza. Contractul de comodat este pentru teren si a fost incheiat inainte de contractul de donatie.
Pe teren sunt cladiri contruite in acest moment. Cladirile au fost modernizate in totalitate acum trei ani de societatea parte in contractul de comodat.
Acum, tatal meu vrea sa vanda terenul impreuna cu constructiile si imi spune ca nu da niciun ban. Aceasta este ingrijorarea mea.
nu are dre[tul de avinde terenul. Dansul nu este proprietar. Actul de donatie este translativ de proprietate. Mama dvs are un drept de uzufruct.
In cel mai rau caz dvs puteti vinde impreuna cu mama dvs.
Joha a scris:

nu are dre[tul de avinde terenul. Dansul nu este proprietar. Actul de donatie este translativ de proprietate. Mama dvs are un drept de uzufruct.
In cel mai rau caz dvs puteti vinde impreuna cu mama dvs.


In cazul apartamentului asa este. Pot vinde doar cu acordul mamei mele.
Insa, pot vinde si terenul? In cazul terenului nu se mai pune problema de uzufruct viager, ci doar de un contract de comodat.
Puteti vinde terenul fara acordul nimanui. Sunteti proprietarul acestuia. Insa trebuie respectat contractul de comodat si clauzele acestuia.

Alte discuții în legătură

Desfiintare contract intretinere cu uzufruct viager a21alex a21alex Buna ziua, in urma cu 15 ani mama mea a dorit sa incheie un contract de intretinere cu uzufruct viager cu mine. In acelasi an m-am casatorit. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu - uzufruct viager alexandru08 alexandru08 Buna ziua Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o ... (vezi toată discuția)