avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cota contributii sociale 2012
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cota contributii sociale 2012

Buna ziua,
Casa Nationala de Pensii Publice CNPP a facut publice prevederile Legii nr. 294/2011.Astfel, pentru anul 2012, cotele de contributii de asigurari sociale se stabilesc dupa cum urmeaza:

- pentru conditii normale de munca: 31,3%;
Puteti sa imi spuneti daca deja acestea se aplica?
Adica pt conditii normale nu mai este 20,8% ci 31,3%?

Si de asemenea, legea respectiva prevede: Cota contributiei individuale de asigurari sociale este de 10,5% care include si cota de 3,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, indiferent de conditiile de munca. Angajatorul este cel care trebuie sa suporte diferenta dintre cotele de contributie de asigurari sociale aprobate prin lege, functie de conditiile de munca, si cota de contributie individuala de asigurari sociale?

multumesc anticipat
cu stima,
A.Stancioi

Cel mai recent răspuns: Angela Stancioi , utilizator 21:17, 10 Februarie 2012
Pentru anul 2012, cotele de contributie de asigurari sociale sunt:
- 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;
- 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8 % datorate de angajatori;
- 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

Legea 294/2011 mai stabileste ca, in cota de contributie individuala de asigurari sociale, este inclusa si cota de 3,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Aceste cote se aplica incepand cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2012, care au termen legal de declarare pana la 27 februarie 2012.

www.avocatnet.ro/content/art...
La un salariat cu contract de munca, angajatorul plateste 20,8% si salariatul 10,5%( din care o parte e dirijata catre acele fonduri...
Pentru cei care-si fac direct contracte cu casa de pensii, platesc tot procentul de 31,3% (aici formula e mai complicata).
Angajatorul va suporta numai diferenţa dintre cotele de contribuţie de asigurări sociale aprobate prin lege, funcţie de condiţiile de muncă, şi cota de contribuţie individuală de asigurări sociale.
va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas zambi zambi CAS angajator cat se face din februarie 2009? (vezi toată discuția)
Profesie libera (traducator autorizat ) poate angaja cu cim? IldikoB IldikoB Buna ziua, As intreba daca un liber profesionist ( traducator autorizat) poate angaja o persoana cu 2 ore /zi ? (vezi toată discuția)
Cas marit addm addm Cine suporta marirea cas pt salariat? Sunt obligati angajatorii sa asigure acelasi venit net anterior acestei mariri? Pot gasi o precizare clara intr-o lege, ... (vezi toată discuția)