avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil cu parinti necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil cu parinti necasatoriti

Doi tineri necasatoriti au impreuna un copil mai mic de 1 an.Relatia dintre ei nu merge in ciuda eforturilor si a tentativelor de a alcatui o familie.In prezent locuiesc impreuna dar le este din ce in ce mai greu deoarece fiecare doreste sa-si refaca viata (au doar 23 de ani) iar tatal doreste sa se mute singur in alta locuinta.Tatal a recunoscut copilul si i-a dat numele in certificatul de nastere,se implica in cresterea lui inclusiv financiar. Ambii parinti pot ajunge impreuna la o intelegere cu privire la lasarea copilului mamei, cu posibilitatea ca tatal sa-si viziteze copilul si sa faca parte din viata lui contribuind in continuare la cresterea si educarea lui. Ce cai legale are tatal la indemana si unde trebuie sa se adreseze pentru a rezolva pe cale amiabila aceasta situatie, deoarece nu doreste sa pericliteze dezvoltarea copilului supunandu-l la tensiunile care au aparut intre cei doi parinti.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:57, 11 Februarie 2012
Pe cale amiabila se solutioneaza la mediator. Totusi in cazul de fata nu vad ce ar trebui solutionat. Constat ca cei doi parinti nu sunt casatoriti (deci nu se pune problema divortului), ambii parinti sunt de acord sa stabileasca domiciliul copilului la mama si sa nu ingradeasca relatia tatalui cu minorul, tatal este de acord sa contribuie financiar la cheltuielile pentru cresterea si educarea minorului. Totul este bine stabilit si nu vad ce ar trebui adaugat.
singura cale legala este justitia. Indiferent de starea civila a parintilor, copilul are nevoie de ambi parinti ! In cazul dvs. ca si in cazurile de divort cu copii minori, unuia dintre parinti i se incredinteaza copilul pentru crestere si educare iar celalalt pastreaza dreptul la program de vizitare a minorului si este obligat la plata unei pensii de intretinere . Aceste chestiuni se "trateaza" numai in instanta !
Daca cei doi parinti se inteleg cu privire la modalitatea de a creste si educa minorul fara sa existe o hotarare judecatoreasca se poate si fara sa se adreseze instantei de judecata.
Daca insa cei doi parinti doresc sa aiba consfintite drepturile si obligatiile lor fata de copilul lor printr-o hotarare judecatoreasca pentru a nu exista discutii pe diferite aspecte, tatal poate sa formuleze o actiune pe calea careia sa solicite :
- autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti,
- locuinta minorului sa fie stabilita la mama,
- sa se stabileasca o pensie de intretinere in favoarea minorului si
- sa se stabileasca un program de vizita al minorului.
Pentru a facilita solutionarea acestei situatii prin obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa consfinteasca acordul partilor cei doi parinti pot apela la procedura medierii incheind astfel un acord de mediere care va fi consfintit, la cererea acestora, in camera de consiliu a judecatoriei competente. Contactati un mediator autorizat.
Multumesc!Formularea actiunii in instanta se va face la domiciliul celui care initiaza actiunea?
Este nevoie de avocat?
Am retinut dintr-o recomandare anterioara, termenul de mediere.Stiu ca exista Birouri de mediere, rezultatul unei asemenea actiuni de mediere are putere juridica si este recunoscut ?
Se emite un document care consfinteste intelegerea parintilor si poate fi considerat inscris autentic?Este medierea legiferata in Romania?

Alte discuții în legătură

Divort cu acord de mediere contestat auricius auricius Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin ... (vezi toată discuția)
Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Partaj preventiv flo8200 flo8200 Detin o casa impreuna cu sotia. Casa a fost construita pe un teren primit de mine prin donatie de la parinti. Casa apare ca bun comun, desi a fost construita ... (vezi toată discuția)