avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ce are intaietate sentinta sau legea? (expropriere)
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ce are intaietate sentinta sau legea? (expropriere)

Am avut un proces cu primaria in 2004 in legatura cu un teren pe care vroiau sa il ia prin expropiere.Am castigat procesul, am sentinata definitiva in care se spune sa se foloseasca o alta varianta de construire a unui pasaj, pentru ca este loc si se poate. Vreo cativa ani a fost liniste, nu am mai auzit nimic de la primarie, dar in 2008 s-a schimbat legislatia cu privire la expropiere in care ei au voie sa faca ce vor.Ma mai pot folosi de sentinta sau pornesc alt proces? Ei vor sa plateasca terenul expropriat, dar daca iau terenul , eu pierd afacerea situata in acel loc, ceea ce inseamna ca pentru mine pierderea e mult mai mare.imi poate da cineva un sfat?
Cel mai recent răspuns: taur36 , utilizator 20:28, 19 Februarie 2012
In principiu, aveti nevoie de un alt proces pentru ca este vorba de o alta expropriere. Daca este vorba despre exproprierea in vederea realizarii aceleiasi lucrari de utilitate publica, fundamentata pe acelasi temei de drept.... va puteti folosi de hotararea obtinuta.
Da e vorba de aceeasi lucrare de utilitate publica. Noi am construit pe acel teren care ne apartine o statie peco. In momentul in care am construit , am avut impus de la primarie sa facem 3 variante de pasaj care sa treaca pe acolo. Le-am facut ,primaria a fost de acord, si din 1994 si pana in 2004 cand am avut procesul nu am avut nici o problema. In 2004 la proces am prezentat toate actele, am castigat.Dar acum primarul vrea sa exproprieze iar si cat mai mult teren chiar daca nu are nevoie de tot si sa plateasca cat vrea.In legea actuala se permite asa ceva , mai exista alte lesi sau drepturi de care sa ma pot folosi sau legea e facuta doar in folosul abuzurilor?
Sfatul meu este sa mergeti insotit de avocat sa discutati cu ei.
Daca ajungeti la CEDO statul roman va fi condamnat dupa parerea mea.
Si nu ar fi exclus ca cel care va incalca drepturile sa fie cel care va plati pana la urma.
Vorbiti cu avocatul sa verifice in legislatie ce despagubiri puteti cere pentru pierderea afacerii.
In fond la dumneavostra sunt trei lucruri pentru care trebuie sa fiti despagubit, daca va expropiaza: terenul, constructiile de pe el si afacerea in sine.

Aratati-le celor de la primarie ca nu este vorba doar de teren si s-ar putea sa renunte din lipsa de fonduri.
Exact.
Aspectul legat de afacerea in sine ii poate impiedica sa faca exproprierea.
Exista si o hotarare CEDO in acest sens, hotararea Di Marco contra Italiei.
Statul italian a fost obligat la o mare suma de bani catre reclamantul Di Marco.
Desi cauza nu a fost impotriva Romaniei hotararea trebuie avuta in vedere si de statul roman.

Alte discuții în legătură

Completare cerere in apel? vatamanuv vatamanuv Buna seara.As avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns in urmatoarea situatie: Am avut un proces pe exproprire. eu am un teren pe societate si ... (vezi toată discuția)
Decret de expropriere a unei persoane decedate / eroare in act de mostenire m_dima m_dima Buna ziua, Am rugamintea sa fiu lamurita in legatura cu o problema. Am discutat cu mai multi avocati, am primit raspunsuri destul de contradictorii si as ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)