avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune-interese pentru neradierea de catre banci a unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune-interese pentru neradierea de catre banci a unei ipoteci mobiliare conform articolului 2.419 din Codul civil

ART. 2.419
Obligatia de radiere
In cel mult 10 zile de la data la care obligatia garantata a fost platita, creditorul ipotecar este obligat sa ceara operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite sa solicite radierea ipotecii raspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului si constituitorului ipotecii. In acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmeaza a fi platite nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei al sumei de 500 euro.

Cunaste cineva vreun astfel de caz, nu neaprat impotriva unei banci sau IFN, desi acestea ni s-a adus la cunostinta de catre diferiti clienti ca amana des aceste radieri, solicitand clientilor sa vina mai intai dinnou pe la banca pentru a vedea daca nu reusesc sa mai incheie vreun contract de creditare sau pentru discutii pe orice alte servicii.

Alte situatii deci de asa gen si care a fost finalitatea avand in vedere ca reglementarea legala privind daunele-interese este momentan foarte firmava iar instantele tind sa nu prea le acorde.

multumesc

bafta
problema care se pune consta in dovada acestor prejudicii. simpla intirziere in radierea ipotecii nu este suficienta, desi legea ar fi putut sa faca acest articol ca o clauza penala.
Am inteles, dar prejudiciul produs de o simpla intarziere de exemplu pentru situatia in care debitorul nu solicita decat cand un alt potential client il verifica si cere sa radieze gajurile/ipotecile mobiliare anterioare pentru a putea primi credit si semnat un contract cu el... daca se dovedeste deci ca la 6 luni dupa data la care s-a rambursat integral un debit pt care cineva a fost inscris in AEGRM creditorul nu a operat radierea si fostul debitor nu poate la orice ora sa isi faca o alta inscriere sau la verificari apare cu debite pe care nu le mai are in fapt...?
multumesc

bafta
Articol cere sa aiba prejudicii, dupa termen fixat, singura opera legis este quantumul obiectiv minim a acestora prejudicii.
inteleg ce spuneti dar dovada prejudiciului este altceva. trebuie sa dovediti pierderea financiara suferita, legatura de cauzalitate intre aceasta pierdere si neradierea ipotecii in termen de catre creditor, etc etc
multumesc,
cazuri de acest gen, avand ca baza acest articol cunoasteti?

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca bcr vedea1 vedea1 Buna ziua ! In urma achitarii integrale a unui credit ipotecar de la BCR am solicitat la banca radierea ipotecii care a constituit garantia creditului . De ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca imobiliara no_btr no_btr Doua intrebari: 1. Cum poate fi obligata o banca sa radieze o ipoteca IMOBILIARA la un credit achitat? Articolul 2419 din Codul Civil acopera si aceasta ... (vezi toată discuția)