avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare prestate sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare prestate sambata

Daca un angajat incadrat cu norma intreaga (8 ore/zi; 40 ore/sapt) presteaza 4 ore suplimentare sambata, cum se procedeaza:
- trebuie sa i se plateasca cele 4 ore suplimentare cu un spor de 175-100% sau trebuie sa primesca alta zi libera in loc de sambata pentru ca i-a fost afectat repausul saptamanal?
Cel mai recent răspuns: vuvuzela , utilizator 18:03, 15 Februarie 2012
Nu confundati munca suplimentara , cu munca prestata in zilele de repaus saptamanal ...

Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
Sunt doua situatii prevazute de alin. (2) din acelasi articol in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Salariatul care isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat.

Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive .
asta inseamna ca, in cazul meu, o sa consider cele 4 ore lucrate sambata ca fiind ore suplimentare si o sa le platesc cu un spor de 100%?
de asemenea vreau sa va intreb daca sporul pentru ore suplimentare trebuie trecut in revisal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare mihaela david mihaela david cum se platesc orele suplimentare care sunt efectuate sambata sau duminica si in sarbatorile legale? cu 100% sau cu 200% (vezi toată discuția)
Plata muncii in zile libere Avadrian Avadrian Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati intr-o dilema: Cum se plateste un angajat pentru munca prestata in zilele libere (Sambata, Duminica si sarbatorile ... (vezi toată discuția)