avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ORE SUPLIMENTARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ORE SUPLIMENTARE

Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive?
Daca da in ce mod?
Precizez ca am contract full time 8 ore zi si sunt dispus sa lucrez aceste ore bineinteles platite conf legislatiei
O a doua intregare ar fi daca repaosul saptamanal este obligatoriu a fi in doua zile consecutive chiar daca angajatul este de acord sa fie de ex marti vineri
VA MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT
GABRIEL FLOREA
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:17, 7 Iulie 2017
Conform art 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Astfel, daca salariatul a prestat activitate mai mult de 40 de ore pe saptamana, munca suplimentara o veti compensa in conditiile art. 122 si art. 123 din Codul muncii astfel cum le-am expus mai sus.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.

In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In cazul in care unitatea nu are un contract colectiv de munca sporul de x% apreciem ca este stabilit prin contractul individual de munca iar modalitatea de acordare trebuie reglementata in Regulamentul intern.

Asadar, angajatorul va reglementa in Regulamentul intern modalitatea de acordare a zilelor de repaus saptamanal cand anumiti salariati lucreaza in zilele de sambata si duminica.
Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura in cadrul unei saptamani de lucru.
De exemplu, in cazul in care salariatul lucreaza intr-o zi de duminica repausul saptamanal se acorda astfel cum angajatorul reglementeaza in Regulamentul intern in doua zile consecutive, in speta, vineri si sambata.

Sporurile acordate salariatilor pot fi legale sau contractuale. Sporurile legale sunt cele prevazute de lege iar cele contractuale sunt prevazute de contractul colectiv de munca sau de contractul individual de munca.
In cazul sporului pentru munca in zile de repaus saptamanal, legea prevede doar obligatia acordarii lui in situatiile in care repausul saptamanal nu se acorda in zilele de sambata si duminica lasand cuantumul acestuia la latitudinea celor doua parti angajator si salariat.
In concluzie, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, se acorda un spor la salariu, spor negociat de partile contractante in contractul de munca si neaparat repausul saptamanal in natura in cadrul unei saptamani de lucru. In situatia in care repausul saptamanal nu se acorda saptamanal, poate fi acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendatistice, insa in acest caz este necesara autorizarea inspectoratului teritorial de munca precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor.
GABRIEL1960 a scris:

Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive?
.....


Confundati munca suplimentara cu munca in zilele de repaus saptamanal. In cea din ultima situatie se acorda repaus de 48 de ore consecutive.

Multumesc pentru raspuns in primul rand
Probabil nu am fost eu destul de clar
INTEBAREA este: se pot lucra 6 zile pe saptamana = 8 ore/zi=8 ore suplimentare fara
obligatia de a avea 2 zile repaos consecutiv
Dupa cele 6 zile de munca , trebuie sa se acorde 48 de ore consecutive repaus .

Codul Muncii
Art. 137
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
...

Asadar, legea prevede ca orele sa fie consecutive si nu altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ore sambata si duminica ritasa ritasa buna ziua ,va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui sa-mi fie platite orele de sambata si duminica, mentionez ca lucrez in tura de 12 cu 24 ,iar ... (vezi toată discuția)
Codul muncii peujen peujen lucrez la o firma la care se lucreaza sambata,cu noul cod al muncii conform noilor reglementari repausul saptamanal trebuie sa fie de 48 de ore consecutiv de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare soucadan soucadan Buna ziua, un angajat este chemat la lucru si efectueaza intr-o zi de sambata 4 ore, cate ore libere va primi in urmatoarele 60 de zile?....4 ore sau 8 ore? (vezi toată discuția)