avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv?

In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat, ca avocat definitv?
Cel mai recent răspuns: horeabortan , utilizator 20:27, 26 Februarie 2012
Trebuie să facă dovada că a susţinut examen de definitivare în profesia de consilier juridic. Examenul se susţine de consilierul înscris în cadrul unui colegiu, după efectuarea unei perioade de stagiu pe lângă un consilier juridic definitiv.
Pentru a sustine examenul de primire in profesie ca definitiv va trebui sa prezentati un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare.
Acum vine intrebarea: Legea 514/2004 pe cine autorizeaza sa organizeze examenul de definitivare?
Barourile nu recunosc definitivatele organizate de ONG-urile consilierilor juridici tocmai pe motivul ca nu au fost autorizate prin lege sa organizeze aceste examene.
Daca gresesc corectati-ma.



HOTÃRÂREA Nr. 58
privind organizarea examenului de primire în profesie
Sesiunea Octombrie 2011

Art.2. - (1) La examenul prevăzut la art.1 se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.12 din Lege.
(2) La examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 12 şi 20 alin.(5) şi (6) din Lege.
(3) În sensul prezentului Regulament, sunt persoane care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, juriştii care au dobândit definitivarea în funcţia juridică exercitată anterior, dacă:
a. examenul de definitivare în altă profesie juridică a cuprins şi probe scrise;
b. examenul de definitivare în altă profesie juridică s-a desfăşurat în baza unei programe compatibile cu cea a examenului de definitivat în profesia de avocat; în sensul prezentului Regulament, este compatibilă cu programa de examen pentru admiterea în profesia de avocat o programă de examen ce cuprinde cel puţin 3 materii din materiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. b);
c. un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare, atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute mai sus.
(4) Îndeplinirea condiţiei privind definitivarea în funcţia juridică exercitată anterior se verifică de Comisia de examen.
Multumesc pentru raspunsuri.
In concluzie trebuie, ca si consilier juridic sa te inscrii in acest Colegiu? Cum faci dovada ca esti cons. jur. definitiv? Cu vechimea in specialitate de minim 5 ani?

Nu, nu trebuie, nu este obligatoriu sa te inscrii intr-o asociatie (Colegiu sau alta, ca sunt mai multe), doar ca pentru a sustine examenul de primire in profesia de avocat ca definitiv va trebui sa demonstrati ca ati sustinut examenul de definitivat organizat de autoritatea care a fost autorizata prin lege sa organizeze acest examen. Problema e ca Legea nu a autorizat nicio autoritate sa organizeze examenul de definitivat in cazul consilierilor juridici.

Si cum ar trebui procedat?

Alte discuții în legătură

Consilier juridic - admitere barou 2013 ecaterinagherman ecaterinagherman Sunt inscris in Colegiul Consilierilor juridici ca si consilier juridic definitiv, dar nu am dat examen de definitivat, intrucat, in 2005, legea nu prevedea ... (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)