avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... dilema
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

dilema

Buna ziua tuturor,
M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt consilier juridic de 7 ani si doresc sa dau examen de intrare in avocatura .Tocmai am citit modificarile legii 51/1995 aduse prin Legea 270/ 22.12. 2010. Ma intereseaza in mod special ART. 19 alin.(5) - Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1), cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine. Intrebarea mea este: fiind deja definitivata in profesie, dar fara absolvirea unui examen , ci in virtutea legii 514/ 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic avand vechimea ceruta de lege art. 12 alin 3, voi putea sustine examenul de intrare in avocatura ca avocat definitiv?, in conditiile in care, chiar daca am calitatea de consilier juridic definitiv , nu am promovat vreun examen de definitivare ? Cum interpretati voi, stimati colegi , acest articol? Exista posibilitatea ca si altii, de pe acest forum sa se confrun:Ote cu aceasta dilema.
O zi buna . :sorry:
Cel mai recent răspuns: ContSters172400 , utilizator 13:56, 10 Ianuarie 2011
Nu am sustinut niciun examen de definitivare in profesie, am devenit consilier juridic definitiv prin efectul legii. Cu decizia de definitivare in profesie de la angajator m-am prezentat la barou si am sustinut interviul pentru admiterea in profesia de avocat cu scutire de examen. Pentru ca aveam 10 ani vechime in profesie am fost admisa ca avocat definitiv.
In ce an ai sustinut examenul ? Poate ai fost avantajata si de faptul ca aveai 10 ani si oricum puteai fi primita in barou cu scutire de examen- prevedere care acum a fost si ea inlaturata, ca doar daca esti consilier juridic 10 ani nu ai cunostinte suficiente pentru a deveni avocat !!! #-o. Eu sunt inscrisa in tabloul consilierilor juridici ca si consilier juridic definitiv , dar aceasta noua prevedere ma nelinisteste ,ma gandesc sa nu fie un impediment in a sustine examenul pentru a deveni avocat definitiv.Eram optimista cand am citit si Decizia 110 / 22.01.2010 a UNBR , in care dadea lamuriri vizavi de consilier definitiv si avocat definitiv. Acum cred ca, oricum ma voi pune pe invatat , caci si farama de speranta care exista cu privire la intrarea in barou cu scutire de examen daca ai 10 ani vechime in profesie ne-a fost spulberata, acum chiar daca esti doctor in drept trebuie sa susti examen daca vrei sa devi avocat !!!!!X-(
Am sustinut interviul in noiembrie 2010. Am prins ultimul tren spre norocul meu... Oricum, parerea mea este ca avand vechime de 5 ani ca si consilier juridic definitiv, dupa sustinerea examenului de admitere vei intra in barou ca avocat definitiv. Eu asta interpretez.
Multumesc de raspuns.Oricum merg mai departe si dumnezeu cu mine, numai ca nu-mi este totuna sa fiu avocat stagiar sa ma pliez dupa avocatul indrumator, sau sa fiu pe propriile-mi forte si cunostinte .
Va doresc sucees si spor la invatat.

Alte discuții în legătură

Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)