avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

prin contractul colctiv de munca 2007 -2009 pe ram asistenta sociala nr 591/26.11 2007 emitent ministerul muncii s au acordat anumite sporuri,acestea au fost preluate in ccm pe institutiei,.odata cu l330/2009 unele sporuri nu s au mai acordat incepand cu 01.01.2010 pe motiv ca sunt pe baza de ccm si nu au baza legala.
ccm pe institutie a fost declarat legal de curtea de apel CRAIOVA.
aAngajatii au dat in judecata institutie ptr incadrarea gresita (fara sporuri),am castigat la tribunal iar la ca CRAIOVA AM INCEPUT SA SE PIARDA s au se cere sa angajatorului baza legala ptr sporurile din ccm.
Dar daca aceste sporuri au fost date pe baza ccm pe ramura publicat in mo,acesta nu este baza legala,ptr ca el nu putea acorda drepturi sal ilegale s au in cel mai rau caz instanta sa solicite ministerului muncii baza legala?
cine poate sa ma ajute urgent cu aceasta speta?
Cel mai recent răspuns: Mainerici Ctin , Contabil 12:01, 25 Iunie 2012
La data respectiva, baza legala o constituie chiar ccm incheiat in baza Legii nr.130/1996 ... Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie
legea părtilor. Idee reiterata si in fostul art. 969 din Codul civil care dispunea ca „convenţiile legal facute au putere de lege între părţile contractante” ... principiul forţei obligatorii a contractului, exprimat prin formularea pacta sunt servanda, consacra regula efectelor actului juridic civil potrivit careia actul juridic legal incheiat se impune autorilor sau autorului actului intocmai ca legea.... in alti termeni: actul juridic civil este obligatoriu, iar nu facultativ.
atunci curtea de apel de ce ne solicita baza legala a sporului prevazut in ccm pe ramura ?daca aceasta are putere de lege?
Mi se pare o solicitare care nu-si are sensul , avand in prevederile de la acea vreme cu privire la ccm incheiate la nivel de unitate ...
oug 1/2010 Art. 10
.,,In conformitate cu prevederile art. 30 din Legeacadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar incepand cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele si acordurile colective si contracte individuale de munca incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor sau prin acte administrative emise cu incalcarea normelor in vigoare la data emiterii lor si care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009. ,,
pe aceasta se bazeaa CA si ne cere sa aduce noi baza legala a sporurilor din ccm,cu toate ca ccm pe institutie are hot definitiv dat de ca craiova
daca are cineva vreo idei?
Aceasta prevedere este aplicabila de la 01.01.2010 si nu anterior acestei date ...

Alte discuții în legătură

Care va fi salariul meu in 2010? serban_ana67 serban_ana67 in decembrie 2009 primeam salariu de baza de 658 lei ca functionar public intr-o primarie comunala, spor de vechime de 25%, spor dispozitiv castigat in ... (vezi toată discuția)
Acordare mai multe sporuri salariale pentru personal contractual azul azul Am avizat acordarea a doua sporuri unui angajat (personal contractual) si mi-a fost reprosat faptul ca in conformitate cu \"Avizul comun al Ministerul Muncii ... (vezi toată discuția)
Coef min de ierarhizare ccm la nivel national sau la nivel de ramura? alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu nelamurire. Societatea noastra are CCM de anul trecut, iar ca obiect de activitate remorcajul si legarea/dezlegarea navelor. Pana sa ... (vezi toată discuția)