Va rog sa ma lamuriti referitor calcul CM.
In statul de plata la rubrica nr zile CM este trecut 21/22 zile functie de luna respectiva.
Eu am dreptul la 564 zile CM pe ultimii doi ani. Pentru un an de zile calculul corect este 6x 21+6x22 ,sau 6x30+6x31 ?Nu mai spun ca in unele luni figurez 15 zile lucrate si 7 CM si asa mai departe.
In alta ordine de idei firma este in insolventa si sunt cu plata CM la luna mai,spun ca nu au bani.Eu am probleme mari de sanatate si am muncit ani la rand fara sa am CM.
Daca sunt nevoita sa ma pensionez pe caz de boala si firma nu a platit cotizatiile,desi au fost oprite de la salariat si ei sunt in insolventa pot avea probleme?
Nu am destule pe cap,ma mai stresez si cu aceste probleme:((
Trebuie sa aveti in vedere ca durata concediului medical este exprimata in zile calendaristice, dar se platesc numai zilele lucratoare, deci este corect sa fie platite 20/21 zile conform statului de plata.
In acest sens sunt stipulate prevederile Ordinului nr.60/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
ART. 71
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare. La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
De interes ar putea fi in situatia relatata si art.62 din acelasi act normativ:
ART. 62
In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
Va multumesc pentru raspuns.:)
Cred ca nu m-am exprimat corect.Ma interesa calculul nr de zile CM efective pentru a sti la cate mai am dreptul.Adica intr-un an de zile calenadristic in care am avut concediu medical cum calculez 6x 21+6x22 sau 6x30+6x31? Deci cate zile de CM am 258 zile sau 366?Nelamurirea mea vine dela faptul ca ,CM este exprimat in zile calendaristice,dar se platesc numai zilele lucratoare.
Vis-a vis de plata,eu am CM cu plata 100%.Eu primesc totusi cu 3 mil mai putin decat luam salariu in mana.Este oare normal?
Raspunsul este cel spus si de dvs. si de dna Florentina Albu: in certificatul medical zilele de concediu se exprima in zile calendaristice iar plata se face la zile lucratoare. Si, daca va ganditi, e logic sa fie asa, nu numai legic.
Cat priveste suma reiesita din calcul, intrebati pe contabila care a calculat si sa va explice.
Cum adica daca aveti dreptul la 258 zile de concediu medical?
In functie de boala dvs. dreptul la zilele de CM sunt diferite.
Dupa 90 zile CM calendaristice se cere avizul medicului expert, pana la 180 zile calendaristice. Aceste zile sunt calendaristice. Din ele nu primiti bani decat pentru cele lucratoare dar maximul zilelor se calculeaza dupa cele calendaristice.
Puneti o intrebare fara sa dati amanunte asa ca nu vi se poate raspunde la modul general.
Am dreptul la 564 zile CM,bineinteles toate cu avizul medicului expert.,adica un an cu prelungire pana la un an si jumatate.
Deoarece firma la care lucrez este in insolvabilitate,la contabilitate si resurse umane se perinda multa lume.Pentru avizul medicului expert am nevoie de adeverinta cu nr zile de CM acordate in ultimii doi ani.Aici au aparut probleme,la intocmirea acestei adeverinte.Unii au luat in calcul nr zile din statul de plata/altii cu sambete si duminici.Din noiembrie 2007 nu am mai fost la servici.Deci un an intreg.Cate zile CM am pana acum?258 sau366 zile CM?
Mai am zile de CM in 2007: in luna februarie conform stat de plata 12 zile lucratoare si 8 CM iar in luna august 15 zile lucratoare si 8 CM.
Deci cate zile de CM am in total?