avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf

Buna ziua,

Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul testament nr.21 facut in fata notarului in favoarea lui A. Tanti s-a imbolnavit si vrea sa revoce testamentul si sa faca altul in favoarea lui B dar olograf. Intrebare:
1. este testamentul olograf valabil,avand in vedere faptul ca cel precedent e facut la notar?
2. poate sa atace testamentul olograf persoana A, care nu este ruda? daca da , in ce baza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:23, 21 Februarie 2012
Un testament olograf poate sa revoce unul autentic atata timp cat se specifica in cel olograf ca se revoca toate dispozitiile testamentare din testamnetul anterior, revocare expresa, sau revocare tacita fara a mentiona acest lucru numai ca se intelege din testament ca vointa testatorului este alta. Pentru siguranta sa specifice clar testamentul din data autentificat sub nr...daca este autentic. Insa cel olograf trebuie scris datat si semnat de mana testatorului. daca doamna este nevayatoare...s ar putea ridica intrebarea cuma scris acest testament...adica la o eventuala contestare a acestuia de ceilalalti beneficiari ai altor testamente sau alti succesibili este destul de indoielnic.

In cayul de fata cel mai bine este sa solicitati autentificarea testamentului tot la notar, acesta va fi si inscris la RNTA, Registrul de Testamente Autentice, puteti solicita unui notar deplasare la domiciliul doamnei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a fi anulat un testament este necesar sa se dovedeasca lipsa discernamantului testatorului la momentul incheierii acestuia.
In lipsa unor acte medicale care sa dovedeasca lipsa discernamantului nu se poate obtine anularea testamentului.


Testamentul are un caracter esenţial revocabil, astfel că, în tot timpul vieţii, cel care a făcut o astfel de liberalitate are dreptul să revină asupra dispoziţiilor testamentare printr-o manifestare de voinţă ulterioară, care să aibă ca efect revocarea totală sau parţială a dispoziţiilor anterioare.



Aceasta înseamnă că acela care a făcut un testament poate ulterior să facă un alt testament prin care îl revocă pe primul sau, fără să facă un nou testament, printr-un act autentic poate revoca testamentul anterior.

Nerespectarea acestor forme atrage nulitatea absolută a revocării.

Legea nu cere, însă, ca testamentul care conţine revocarea să aibă aceeaşi formă cu acela pe care îl revocă. Astfel, testamentul autentic poate fi revocat printr-un testament olograf sau secret (mistic).
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mostenitorul testamentar in favoarea caruia a fost incheiat testamentul olograf poate sa il cheme in judecata pe A, dupa decesul testatoarei, deoarece testamentul olograf are aceeasi putere ca si cel autentificat de un notar (aveti insa in vedere raspunsul primit mai sus).
Testamentul olograf poate fi revocat uşor de testator prin distrugerea voluntară a înscrisului testamentar.
Noul cod civil prevede conditiile de forma si de fond care trebuie sa le indeplineasca testamentul olograf, institutia vizarii de catre notarulpublic fiind obligatorie.
In cazul dumneavoastra, testatorul a semant un testament autentic fiind intocmit la notar.
Acesta poate fi revocat de catre testator, chiar daca prezinta o situatie speciala fiind nevazatoare, notarul facand aceasta mentiune in actul de revocare intocmit conf art.1051 Cod civil sau in noul testament intocmit in favoarea persoanei nominalizate de testator cu respectarea conditiilor legale prevazute in sectiunea a 2-a art.1040 - 1053 Cod civil
Multumesc pentru raspuns.
Ideea e ca , la atatea testamente facute si "desfacute", tanti nu mai vrea la singurul notar din oras,cred ca de jena. De scris ,poate sa scrie. Sa inteleg ca testamentul nr21,poate fi contestat de beneficiarii penultimului testament nr20?


Multumesc

Alte discuții în legătură

Testamente succesive Ovydyu1965 Ovydyu1965 Buna ziua si mult respect pt.munca dvs.Am si eu o intrebare.Tatal meu a facut doua testamente unul in anul 2001 iar celalalt in anul 2017.Care dintre ele este ... (vezi toată discuția)
Intocmire testament acinom acinom Buna ziua, Matusa mea (are 87 ani) doreste sa faca un testament in favoarea mea pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Am rugamintea sa imi spuneti cu ... (vezi toată discuția)
Testament Teodor Dobrean Teodor Dobrean un cetatean american dispune printr-un testament dat in SUA in favoarea unui cetatean roman. nu are mostenitori rezervatari. testamentul dat in SUA are ... (vezi toată discuția)