avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "micsorarea salariului" prin concediu fara plata dar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"micsorarea salariului" prin concediu fara plata dar prezenta obligatorie

Buna ziua,


De curand am fost anuntati ca "am efectuat un concediu de 5 zile fara plata", si ca trebuie sa semnam cererea respectiva, retroactiv...iar daca am dorit sa plecam efectiv in concediu, a trebuit sa cerem voie....Deci ca si cum ai da nota 2 unui elev care lipseste. Bineintele ca sefu' n-a fost de acord sa plecam in zilele de concediu fara plata, ci sa venim in continuare la birou.
Plus ca salariul negociat pentru acest an include de fapt si bonurile de masa...iar la sfarsitul lunii trecute am fost instiintati, tot retroactiv, ca de la 01.10.2008 nu se vor acorda nici bonurile de masa...deci se scade din start cca. 170ron.
Deasemenea, ni s-a comunicat ca situatia firmei va fi probabil din ce in ce mai proasta, si ca de la o "reducere" a salariului la 75% (din cauza concediului fara plata de 5 zile , care va fi de acum in colo lunar - nu se stie pe ce perioada) poate scade si pana la 50-60 %.

Ce se poate intampla in cazul in care nu semnezi cererea de concediu fara plata care ti se impune ? De ce trebuie sa cer permisiunea de a pleca in concediu, daca oricum nu sunt platit in acea zi ?

Cel mai recent răspuns: MonArt , utilizator 11:39, 12 Noiembrie 2008
Datorita problemelor financiare prin care trece firma, aceasta a luat niste masuri de reducere a cheltuielilor. Din pacate masurile sunt ilegale si ar trebui sa va adresati de urgenta corpului de control al ITM.
Daca v-a platit cu 75% din salariu in cele 5 zile, erati obligati sa fiti la dispozitia angajatorului in aceasta perioada, conform Codului muncii:
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Deci cele 5 zile nu sunt concediu fara plata si nu aveti de ce sa semnati cererearespectiva. Este vorba de o masura luata de angajator, este o suspendare a contarctului individual de munca din initiativa angajatorului, conform art.52(1), lit.d) din Codul muncii:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Multumesc pentru raspuns..dar...

- cele 5 zile de concediu fara plata nu au fost platite, dar s-a cerut prezenta...Prin aceasta seful nostru a considerat ca s-a facut o "reducere" a salariului cu 25 %....dar cu cele 21 de bonuri (stiu ca se acorda ca si bonus, dar la firma noastra fac parte din salariul negociat), deja s-au depasit cei 25%.
Dau un exemplu, la un salariu negociat de 1500 ron (din care 170ron sunt bonurile):
- in data de 28 oct . esti pus sa semnezi o cerere de concediu fara plata avand ca zile : 6.10-17.10.08. Deci ai fost la servici in acea perioada, logic....si ai perdut o saptamana.
- in data de 28 oct. esti anuntat ca nu se mai acorda bonuri de masa incepand cu 01.10.2008...de aici alta reducere...

Activitatea firmei nu a fost intrerupta temporar si nici nu are datorii la stat....dar probabil asta se incearca sa se evite, printre altele.

Ce putem face in acest caz...nimeni nu vrea neaparat sa plece / in aceasta perioada nici nu te mai primeste cineva...fiind vorba de aprox 30 de persoane...toti in aceeasi situatie.
1. Ramane cum v-am spus: sa va adresati Corpului de control al ITM.
2. Nu este neaparat sa gasiti de lucru, in alta parte, toti deodata. Daca va gasiti undeva e bine sa plecati acum, s nu ajungeti in situatia de a nu fi platiti cine stie cat timp. Mult succes!
Aveti tot dreptul sa refuzati semnarea, retroactiv, a cererii de concediu fara plata si, dupa cum vi s-a spus, ar fi cazul sa reclamati abuzul – dar depinde ce doriti si ce va puteti asuma dupa o asemenea reclamatie. Ce s-ar putea intampla daca nu semnati se rezuma, in special, la un conflict deschis cu angajatorul – dar acesta nu are dreptate. Daca nu va plateste deloc pt aceste zile ar trebui sa ii cereti sa ramaneti acasa.... Daca va plateste mai putin, ar trebui redus si programul de lucru...
In alta ordine de idei, cred ca intelegeti ca la un astfel de angajator nu merita sa ramaneti. E corect si ce ganditi dv: unde sa merg? Dar nu e rau si la un asemenea loc de munca? Muncesc 8 ore/zi si nu sunt platit. Din pacate, practica acestor concedii fara plata nu e izolata – dar cei mai multi angajati aflati in aceasta situatie nu sunt chemati la lucru.
Cereti, cu totii, daca tot nu va plateste, sa va lase acasa – ar fi mai cinstit si mai aproape de... legalitate. Atrageti angajatorului atentia ca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate si/sau national, procedura adoptata de el nu este reglementata - nici chiar in regulamentul de ordine interioara! :)
Observ ca aceasta "criza economica mondiala” incepe sa... devieze spre abuzuri.
Succes!
Este o practica larga ca salariatii sa fie tinuti acasa din lipsa lucrului si sa faca cereri fara plata. Mai putin obisnuit este ca salariatii sa munceasca dar sa nu fie platiti ci sa fie trecuti in CFP, aceasta este sclavie si nu trebuie sa semnati o astfel de cerere este problema angajatorului ce anume face , de unde gaseste bani sa plateasca salariul, pana una alta salariul este obtinut din munca salariatului nu aduce patronul de acasa bani pentru a-l plati.
In privinta bonurilor de masa, daca acestea sunt prevazute in CIM sau CCM trebuiesc date salariatilor pentru timpul efectiv lucrat. Daca semnati cerere de CFP pentru zilele de CFP nu veti primi bonuri de masa. Un alt aspect este faptul ca bonurile de masa se dau anticipat pentru luna urmatoare, astfel ca pana in prezent trebuia sa primiti bonurile pentru luna octombrie.
Faceti o reclamatie la ITM in legatura cu aceste aspecte .

Alte discuții în legătură

Obligata sa imi dau demisia Mile30 Mile30 Buna ziua! Lucrez la o firma de sortare si in momentul de fata firma ramane fara proiecte. Ei ne dau 2 optiuni: ori sa plecam in deplasare (aceasi firma alt ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata salariata insarcinata RalucaA81 RalucaA81 Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni si am fost anuntata ca trebuie sa stau 3 zile in concediu fara plata din cauza problemelor economice ale firmei la care ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata gmalberto1973 gmalberto1973 Sunt angajat la o firma privata de distributie cu norma intreaga si beneficiez de insertie crestere copil pe o perioada de 2 ani,pana in luna iulie 2014. ... (vezi toată discuția)