avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Postarea unei discutii pe Facebook
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Postarea unei discutii pe Facebook

Salut!

As vrea sa va intreb ceva. Sunt niste "domnisoare" pe facebook, care au o pagina publica, unde, in primul rand, posteaza poze amuzante de pe net. Oricum deja asta mi se pare ciudat, pt ca nu imi pot imagina ca este permis sa ia poze de pe alte pagini, sa scrie numele paginii lor jos pe poza si sa presupuna ca prin asta nu incalca nici o regula. De exemplu de multe ori iau poze de pe o pagina "9gag" (nu stiu daca e permis sa dau link direct la pagina), traduc textele de pe poze si le posteaza pe pagina de pe facebook. Ele spun ca e total legal ce fac. Ma indoiesc...asa...putin. Ca nici daca fur masina vecinului si scriu pe capota numele meu nu inseamna ca e masina mea. Dar nu asta e problema mea.

Si-au impus ele sa faca de rusine pe cei care incearca sa le traga la raspundere. Astfel, cand cineva le scrie un mesaj privat si ceva nu le convine, ele fac "print screen" la discutie si o posteaza la ele pe pagina. Nu "sterg" numele persoanei respective, deci toata lumea poate vedea cine e. Si atunci posteaza discutia pe pagina lor cu nu stiu cate mii de fani, ceva gen "ai deschis gura, hai sa iti arat eu tie". Mai sunt unii...mai prostuti asa...care incep ei sa se ambaleze, le dau mesaje persoanei care a indraznit sa comenteze, jignesc persoanele respective, isi bat joc de ele. Intrebarea mea este:

Este permis asa ceva? Au voie sa posteze discutia intr-un loc asa de public si inca fara sa ceara acordul persoanei respective sau sa ii ascunda identitatea?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:12, 23 Februarie 2012
Daca prin fapta lor acele persoane aduc un prejudiciu de imagine altuia, in sarcina lor se poate angaja raspunderea civila delictuala, desigur in masura in care se va face dovada prejudiciului si a vinovatie. In acest sens, poate fi introdusa la instanta competenta o actiune civila prin care sa se solicite obligarea paratului la plata unor despagubiri pentru daune morale.

Da, in esenta acesta ar fi raspunsul.

Problema proprietatii fotografiei poate fi discutabila sub aspectul unui furt in sensul legii penale.

In schimb, se poate sustine ca sustragerea fara drept a unei fotografii nu confera nici drept de proprietate si nici drept de folosinta a persoanei care a sustras acea fotografie...fara drept...

Reguli civile se pot incalca insa doar instanta civila va judeca incalcarea regulilor civile, a incalcarii normelor de drept civil.

Ar trebui statuate mai clar normele de drept civil si chiar niste daune minime care sa fie prezumate de lege.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facebook - pagina falsa mihaihutanas mihaihutanas buna ,as avea si eu o intrebare: daca o persoana iti face o adresa de facebook fara stirea ta si posteaza poze indecente, ce trebuie facut ?????? va rog sa ... (vezi toată discuția)
Hartuirea pe site-urile de socializare Lauricius Lauricius Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv si m-ar ajuta niste pareri. Sunt hartuita pe facebook de un individ, hartuire insemnand ca posteaza comentarii ... (vezi toată discuția)
Santaj cu poze intime Gabi 28 Gabi 28 Buna seara o persoana nu stiu cine mi-a zis ca imi distribuie pozele mele pe facebook. ..si sunt f intime vreau sa mentionez. ..ce poot face?va rog! (vezi toată discuția)