avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua, tata a trait 11 ani cu o concubina care a decedat anul trecut, in decursul acestor 11 ani tata a cumparat un apartament -din sursele lui financiare proprii- apartament pe care l-a trecut insa in jumatate parte pe numele concubinei avind in vedere faptul ca ar fi vrut sa se casatoreasca oricum daca nu ar fi intervenit decesul acesteia. Concubina a avut si ea o casa mostenita de la un sot anterior care casa insa a ramas in decursul acestor 11 ani doar pe numele ei si al fiului ei din casatoria anterioara. Prima intrebare ar fi daca tata are drepturi de mostenire asupra casei fostei concubine in aceste conditii? A doua intrebare este daca fiul defunctei are drepturi de mostenire asupra apartamentului pe care tata l-a cumparat din resurse proprii dar l-a trecut si pe defuncta. Daca da in ce proportie mosteneste fiul din apartament iar tata eventual din casa. mersi
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:59, 15 Noiembrie 2008
1. Tatăl dv. nu are vocaţie la moştenirea concubinei.
2. Fiul defunctei are drept de a moşteni averea defunctei (inclusiv cota de 1/2 din casa dobîndită în timpul concubinajului.
3. Fiul ia tot (dacă e unicul fiu), tatăl dv. nu ia nimic.

Liviu S.Bordaş
Ok mersi deci sa inteleg ca cei 11 ani de concubinaj nu inseamna nimic din punctul de vedere al legii in favoarea tatalui meu iar faptul ca a pus jumatate apartament pe fosta concubina si nu au mai apucat sa se casatoreasca de fapt se traduce prin faptul ca fiul unic al acesteia are tot dreptul la o jumatate parte ,asa este? mersi
Tatăl poate avea un drept de creanţă asupra moştenirii (adică, moştenirea îi este datoare) dacă dovedeşte că acea cotă de 1/2 trecută pe numele concubinei a fost realizată pe banii lui.

Mai mult nu poate pretinde. În niciun caz cotă din averea defunctei cu titlu de succesiune.

Liviu S.Bordaş
Da,am inteles asta inseamna ca tatal meu trebuie sa intreprinda o actiune in justitie in cursul careia sa dovedeasca faptul ca apartamentul a fost cumparat exclusiv din banii lui (banii au provenit din vinzarea unei case, casa pe care o avuse inainte de a trai in concubinaj cu defuncta) iar in caz de cistig justitia va hotari partea concreta care ii revine fiului defunctei,asa este? Ca sa vedem mai clar lucrurile, ne-ar interesa daca axista o lege care specifica cota parte minima care trebuie data fiului sau aceasta cota parte va fi hotarita de catre tribunal dupa alte criterii. Multumesc anticipat
cota succesorala ce se cuvine fiului la moartea mamei sale e limpede = 1/1 (adica TOT ce avea defuncta pentru ca e singurul ei mostenitor).

Intrebarea care se pune, de fapt, este: din ce se compune acest tot (ce intra in masa succesorala a defunctei)?

- pai avem odata cota ei parte din casa pe care o avea mostenita de la primul ei sot (nu intra aici ceea ce are deja copilul ei ca mostenire dupa tatal sau)
- si cota 1/2 din apartamentul achizitionat impreuna cu tatal dvs.

Sansele tatalui dvs. de a dovedi in contra a ceea ce cuprinde actul autentic... tind spre zero (parerea mea) daca nu exista un contrainscris pe baza caruia sa poata fi dovedita o simulatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor Alexandru Ardeleanu Alexandru Ardeleanu Buna ziua, Problema pe care o am este urmatoarea: Doua persoane, X si Y au o relatie de concubinaj din care rezulta un minor nascut in 2006. In iunie ... (vezi toată discuția)
Concubinaj KOZMA TUNDE KOZMA TUNDE O intrebare asi avea,daca o persoana a stat in concubinaj timp de 23 de ani ,dupa decesul persoanei resp.copii respectivului au drept de mostenire? (vezi toată discuția)
Buna ziua - testamente intre concubini Ramona rbd Ramona rbd Unchiul meu a stat în concubinaj 20 de ani cu o femei. Ei și-au făcut testament unul in favoarea celuilalt. Din păcate ea a decedat . În testament este ... (vezi toată discuția)