avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... rezidenta casatorita in Canada- CI si pasaport ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

rezidenta casatorita in Canada- CI si pasaport romanesc expira curand.HELP!

Buna ziua!
Sunt cetateana romana, casatorita cu un cetatean canadian, si am rezidenta permanenta in Canada. Nu am declarat in Romania ca mi-am schimbat starea civila. Problema este ca peste cateva luni imi expira CI romaneasca si pasaportul. Este legal sa-mi reinnoiesc aceste acte pe adresa mea temporara din Romania ( adresa parintilor mei). Trebuie sa declar schimbarea starii civile? De asemenea ma intreb daca am dreptul sa am doua permise de conducere: romanesc si canadian.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez?
Va multumesc aniticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:10, 13 Martie 2012
Conform legii (119/1996), cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza domiciliaza (personal sau prin mandatar cu procura speciala), sau in strainatate la misiunea diplomatica sau oficiul consular romanesc din circumscriptia consulara.
Deci, din punct de vedere legal, primul pas ar fi inregistrarea casatoriei si obtinerea certificatului de casatorie romanesc.
Apoi, in functie de situatia dumneavoastra - daca v-ati schimbat sau nu v-ati schimbat numele prin casatorie, daca detineti permis de sedere pe numele dobandit prin casatorie, daca doriti sa pastrati domiciliul in Romania sau sa obtineti un pasaport cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS) - urmeaza alti pasi (obtinerea unei noi CI prin intermediul unui mandatar cu procura speciala autentificata la ambasada/consulat si apoi obtinerea unui pasaport cu domiciliul in Romania sau obtinerea unui pasaport CRDS, in baza permisului de sedere canadian). Eu va recomand sa contactati ambasada sau consulatul roman de care apartineti, in functie de provincia in care locuiti, pentru a afla toate informatiile de care aveti nevoie: [ link extern ]
In privinta permisului de conducere, OUG195/2002 prevede:
- art. 27 alin. (4) Se interzice detinerea simultana a doua permise de conducere nationale.
- art. 102 alin. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
[...] 8. detinerea simultana a doua permise de conducere nationale, dintre care unul eliberat de o autoritate competenta straina; [...]
Eu mi-am pastrat numele cand m-am casatorit, si in curand voi fii in Romania pentru 30 de zile. Ma gandeam sa intru in legalitate cu aceasta ocazie, si sa-mi reinnoiesc actele. M-am casatorit in provincia Quebec, deci certificatul de casatorie e in franceza. Va trebui sa fac o traducere legalizata? Doresc sa imi pastrez domiciliul in Romania
Cat despre permisul de conducere, daca renunt la cel romanesc si ma opreste politia in Romania, ma legitimez cu CI si cu permisul canadian? Daca vreodata ma intorc definitiv in Ro, va trebui sa dau din nou examen pt a avea permis?
Va multumesc.

Pentru a face transcrierea certificatului de casatorie nu este necesar sa veniti in Romania, va puteti adresa ambasadei sau consulatului. Sigur ca trebuie o traducere legalizata. De asemenea este necesar sa aveti un act de identitate valabil.
Daca nu v-ati schimbat numele prin casatorie, iar cartea de identitate mai este valabila cand ajungeti in tara, cred ca puteti sa rezolvati problemele in alta ordine:

1. Depunerea cererii pentru un nou pasaport (perioada de procesare este de 2 - 3 saptamani). Aveti nevoie de pasaportul vechi, cartea de identitate valabila, taxe: 32 RON - taxa consulara, care se achita la unitatile C.E.C. Bank sau la trezorerie; 244 RON - costul pasaportului, se achita la unitatile C.E.C. Bank.

2. Depunerea actelor pentru inregistrarea casatoriei la primaria de domiciliu (daca CI este valabila). In principiu, aveti nevoie de certificatul de casatorie canadian (care trebuie sa fie corect intocmit, fara erori) supralegalizat, traducere legalizata in limba romana, actele de identitate si de stare civila ale ambilor soti, dovada desfacerii casatoriilor anterioare - daca este cazul. In privinta documentelor necesare si a perioadei de procesare e indicat sa contactati direct serviciul de stare civila de la primarie. Procedura supralegalizarii certificatului canadian presupune urmatoarele etape (info disponibile pe site-ul consulatului din Montreal):
- actul oficial canadian se trimite prin posta la Ministerul Afacerilor Externe Canadian (Department of Foreign Affairs – Authentification of documents JLAC, 125 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1A 0G2, tel.gratuit 1-800-267-8376 sau 613-944-4000 pentru regiunea capitalei nationale si strainatate, fax.:613 944 7078) pentru legalizarea sigiliului si semnaturii emitentului. Autoritatile canadiene efectueaza legalizarea in termen de circa 10 zile lucratoare de la data primirii actului;
- apoi actul oficial se trimite prin posta sau se prezinta la Ambasada sau Consulate in vederea legalizarii sigiliului si semnaturii MAE canadian.
Pentru supralegalizarea fiecarui sigiliu se aplica taxa consulara conform Legii nr.36/1995 - A se vedea Tabel taxe consulare (sectiunea I.B.).
Solicitantii care fac demersul prin posta vor trimite la Ambasada sau Consulate impreuna cu actul respectiv, un money order pentru Embassy of Romania, Ottawa sau Consulate General of Romania in Toronto or Motreal si un plic autoadresat timbrat recomandat (Xpresspost cu semnatura de receptie sau Fedex).


In cazul in care eliberarea certificatului de casatorie romanesc e de durata si nu va fi gata pana plecati, puteti imputernici pe cineva sa il ridice, printr-o procura autentificata la notar.

3. Reinnoirea cartii de identitate: [ link extern ]
sau obtinerea unei carti de identitate provizorii, daca certificatul de casatorie romanesc nu va fi eliberat in timp util: [ link extern ]

In privinta permisului de conducere, va sugerez sa contactati Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule din raza de domiciliu. Presupun ca puteti circula cu permisul canadian, iar daca va intoarceti in tara puteti solicita preschimbarea permisului canadian intr-unul romanesc, fara examen, sau pur si simplu va reinnoiti permisul romanesc, daca cel canadian este expirat.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
yvk, utilizator
Va multumesc din suflet pentru ajutor. Daca ajung in tara inainte sa imi expire CI, pot sa-mi fac alt pasaport? Adica, la schimbarea pasaportului nu ma intreaba in vre-un formular care este starea mea civila?

Alte discuții în legătură

Certificat casatorie canadian olivi olivi daca m-am casatorit in canada cu un cetatean strain si am decis sa imi schimb numele ar trebui sa vin in romania pentru a-mi schimba pasaportul? am observat ca ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere romanesc pentru copil nascut in canada liviuss5 liviuss5 Buna ziua : atat eu cat si sotia suntem cetateni romani, copilul nostrum s-a nascut in Canada in mai 2014, am sosit in tara toti trei si la Oficiul Starii ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean canadian AndreiMartin AndreiMartin Buna, am decis sa ma casatoresc cu un cetatean canadian. Casatoria va avea loc in Romania dupa care avem sa aplicam pentru permis de sedere pentru ea (fiind ... (vezi toată discuția)