avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita banca
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita banca

Teren in gaj pentru un credit bancar.
Terenul este situat in intravilanul unei localitati din apropierea unui mare oras. Intre alte case.
Terenul este traversat de linia de inalta tensiune (20), si totusi, in mai putin de un an se construieste la aproximativ 2 m a casa cam de 100 mp (P+1), fara insa a dispune de autorizatiile necesare si se pare ca nici de certificat de urbanism (dar daca se gaseste intre case locuite, mai are nevoie?).
Nimeni nu ridica nici o problema, nici o suspendare a constructiei.(Ma refer la primarie, la inspectoratul de constructii, etc...)
Nu se platesc ratele la banca, creditul ajunge la scadenta => masura luata: executarea silita prin executor bancar.
Va rog variante posibile (nu se exclude consultanta profesionala!) , se doreste doar o orientare profesionala:
- participantul la licitatie si castigatorul de fapt, al licitatiei poate fi obligat la raspundere ptr. greselile si omisiunile vechiului proprietar? Cine plateste amenda pentru constructia fara autorizatie? Mai ales ca este o casa destul de mare, aratoasa, finisata la exterior, iar in interior mai sunt necesare doar finisarile si instalatiile sanitare. Si amenajarea si curatare terenului de langa casa, dupa constructori.
- poate fi obligat la daramarea casei? Ar fi pacat, casa arata super. In plus aproape au trecut acei doi ani de la inceperea constructie, situatie in care ar putea obtine conf. legii autorizatiile necesare, dar platind o amenda.
Banca va executa garantia "TEREN", ce se intampla cu casa? "(teren cu constructie in curs")
Multumesc mult pentru sfaturile profesionale ale celor ce-mi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: ametist , utilizator 19:01, 17 Noiembrie 2008
1. Cei doi ani despre care faceţi vorbire curg de la finalizarea construcţiei. Prin urmare, încă se mai poate constata contravenţia şi se poate cere aducerea terenului la starea iniţială prin demolarea construcţiei.

2. Dacă ipoteca este destinată garantării unui credit ipotecar, ea acoperă şi bunurile viitoare, amelioraţiunile, deci şi construcţia ridicată, chiar fără autorizaţie.

3. Banca poate lua autorizarea instanţei pentru vînzarea construcţiei odată cu vînzarea terenului.

4. Răspunderea nu va fi a adjudecatarului, ci a celui care a ridicat construcţia.
Completare : nu este nevoie de nici o autorizare a instantei pentru vanzarea terenului de catre executorul bancar. Constructia dvs nu exista dpdv legal. Ea nu este intabulata astfel ca nu s-ar putea vinde. Un eventual raport de evaluare, data fiind situatia constructiei, va da o valoare pentru imobil ( teren plus constructia neautorizata) mai mica decat pentru terenul liber, deoarece trebuie luata in calcul si c-val demolarii constructiei.
Raspunderea contraventionala nu va fi a adjudecatarului, dar costurile demolarii le va suporta proprietarul de la momentul emiterii dispozitiei de demolare de catre Primarie.
Multumesc pentru raspunsuri.
Mai vin cu o intrebare: organizarea licitatiei de vanzare a proprietatii este obligatoriu de publicat intr-un cotidian, afisat undeva? La fel, este obligatorie reevaluarea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am cumparat un teren la țara in 2011. cu intabulare ... hyod hyod Buna ziua Am cumparat un teren la țara in 2011. Cu intabulare si cadastru. Pe teren existau doua constructii vechi de paianta aflate intr-o stare foarte ... (vezi toată discuția)
Cum pot demola o casa? tapleau tapleau detin o casa care nu mai poate fi locuita, cum pot sa o demolez(sau sa scap de ea),trebuie autorizatie?sau se poate si altfel. ? (vezi toată discuția)
Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)