avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... exercitarea autoritatii parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

exercitarea autoritatii parintesti

buna ziua intrun proces de exercitarea autoritatii parintesti exclusiva am o fetita de 7 ani este posibil ca instanta sau eu sa cer sa fie audiata? tatal ei este inchis pt viol si fetita vrea sa stea la mine. a mai vb cu tatal ei la tel de cateva ori de cand este inchis dar nul cunoaste personal dar mia spus ca nu vrea sa stea cu tatal ei deoarece vb foarte urat cu ea la tel niciodata nu o intreaba despre ea ci despre ce fac eu cu cine locuiesc unde plec zilnic etc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:30, 12 Martie 2012
Ascultarea minorilor este obligatorie in cazul minorilor care au implinit varsta de 10 ani, insa puteti solicita dvs. ascultarea minorei chiar si la aceasta varsta, aratand instantei motivele pentru care se impune ascultarea acesteia.
Temeiul de drept este acesta:
Art. 264. - c.civ.
(1) În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat și copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluționarea cauzei
(2) Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere și a primi orice informație, potrivit cu vârsta sa, de a-și exprima opinia și de a fi informat asupra consecințelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum și asupra consecințelor oricărei decizii care îl privește
(3) Orice copil poate cere să fie ascultat, potrivit prevederilor alin. (1) și (2). Respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.
(4) Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta și cu gradul său de maturitate.

(5) Dispozițiile legale speciale privind consimțământul sau prezența copilului, în procedurile care îl privesc, precum și prevederile referitoare la desemnarea de către instanță a unui reprezentant în caz de conflict de interese rămân aplicabile.
multumesc din suflet pt raspuns
faceti o plangerea la protectia copilului sa promoveze actiune pentru decaderea din drepturile parintesti. asa obtineti automat autoritatea parinteasca exclusiva si rapid
cum sa fac plangere la protectia copilului eu sunt din judetul arges fetita mea are 7 ani nusi cunoaste tatal deoarece este inchis pt viol in grup cu o minora nu nea ajutat niciodata la cresterea si educarea ei vreau sa ma ajutati sami spuneti cum sa fac plangere la protectia copilului pt a mi se acorda automat autoritatea parinteasca exclusiva mie rapid
Este discutabila situatia decaderii din drepturi, chiar daca tatal este inchis ( nu stim daca este si condamnat definitiv) pentru viol asupra unei minore
Opinia mea este ca sunt sanse minime pentru decaderea din drepturile parintesti, insa sunt motive sa obtineti ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de dvs.si evident sa obtineti stabilirea locuintei minorei la domiciliul dvs.
Textul de lege face trimitere la alte situatii pe care nu le vad in cazul de fata.
Art. 508. c.civ. -Conditii
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Art. 509. -Întinderea decăderii
(1) Decăderea din exercițiul drepturilor părintești este totală și se întinde asupra tuturor copiilor născuți la data pronunțării hotărârii.
(2) Cu toate acestea, instanța poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părintești ori la anumiți copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copiilor.

De asemenea, daca ne uitam la disp art 306 c.pen.-rele tratamente aplicate minorului, iar nu exista o conditie in acest sens, respectiv o condamnare a tatalui pentru savarsirea acestei infractiuni asupra propriului copil.
Art.306 c.pen.
Relele tratamente aplicate minorului
Punerea în primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de catre orice persoana careia minorul i-a fost încredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Rog raspuns- iesire din tara minor luminita1982 luminita1982 am o fetita de 7 ani este recunoscuta de tata pe numele lui dintro relatie de concubinaj pot pleca cu fetita din tara fara acordul lui el fiind inchis pt viol ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)
Cum pot avea toate drepturile legale asupra copilului? StefaniaRoxana2230 StefaniaRoxana2230 Bună ziua. Am o fetita de 2 luni și jumatate si mi-aș dori sa am toate drepturile din punct de vedere juridic asupra ei (ieșiri din tara, înscrierea la ... (vezi toată discuția)