avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea mai favorabila Noul cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea mai favorabila Noul cod Penal

Pe scurt: Culpa comuna, 56 zile ingrijiri medicale, am accidentat manevrand cu spatele o persoana care se afla sub influenta bauturilor alcoolice si traversa trecerea de pietoni in calitate de biciclist.
Am fost condamnat in decembrie 2013 la 6 luni de inchisoare cu suspendare in baza art. 184 Vatamare corporala din culpa alin 1, 3. DEFINITIVA.

Vechiul Cod Penal

Art. 184 Vătămarea corporală din culpă

1.Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 21, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
3.Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Noul COD PENAL

Art. 194 Vătămarea corporală din culpă

(1) Fapta prevăzută în art. 191 alin.(2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 192 alin.(1) săvârşită din culpă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) – (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin.(1) şi (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 192 Vătămarea corporală

(1) Fapta prevăzută în art.191 care a cauzat vreuna din următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
c) avortul;
d) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a) şi b) pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
(4) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 191 Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, fiind necesare îngrijiri medicale pentru vindecare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Nota: Partea vatamata (biciclistul) nu a ramas cu urmari precum o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav şi permanent si nici viata nu i-a fost pusa in pericol.

Intrebare:

Pot beneficia de noul cod penal in vederea aplicarii legii mai favorabile?

Multumesc

Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
danielbox4, utilizator
Cel mai recent răspuns: danielbox4 , utilizator 00:14, 8 August 2014
cititi acest topic, sa nu mai reiau, opinia mea.
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc.
Saptamana ce urmeaza depun contestatia, de indata ce aflu rezultatul il voi face cunoscut.
Asa cum am promis, solutia in cazul meu a fost achitarea!
aceeasi problema o am si eu, sentinta definitiva prin pronuntare doar ca amenda penala a avut victima mai putine zile pe certificat, ma poate ajuta cineva cu experienta in a-mi rezolva problema? (redacta contestatia)? va rog mult ajutor

Alte discuții în legătură

Mai putin de 10 zile ingrijiri medicale si plangere mili999 mili999 Acum 2 sapt am lovit un biciclist. Deocamdata astept sa vina certificatul medico-legal. Banuiesc ca acolo o sa scrie de cate zile de ingrijiri medicale a avut ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa puncuskaa puncuskaa cum se pedepseste vatamarea corporala din culpa? ex.lovirea unei persoane cu masina (vezi toată discuția)
Vatmare corporala din culpa mezgageza mezgageza cum se pedepseste vatamarea corporala din culpa? (accident rutier) (vezi toată discuția)